„Se întorc morţii acasă”, de Cornel Constantin Ciomâzgă, prezentată la Iași

Arhiepiscopia Iaşilor

„Se întorc morţii acasă”, de Cornel Constantin Ciomâzgă, prezentată la Iași

Vineri, 31 octombrie 2014, de la ora 18:00, în Aula Magna a Universității Petre Andrei din Iași, Centrul Cultural-Misionar DOXOLOGIA al Arhiepiscopiei Iașilor a organizat Conferința De la moarte la viață și de pe pământ la cer susținută de jurnalistul și scriitorul Cornel Constantin Ciomâzgă. În cadrul acestui eveniment invitaţii au asistat şi la prezentarea cărții „Se întorc morţii acasă”.

Centrul Cultural-Misionar DOXOLOGIA a pregătit un eveniment special pentru a marca lansarea la Iași a unui volum semnat de Cornel Constantin Ciomâzgă: „Se întorc morţii acasă”. Astfel, publicul ieşean a avut ocazia de a se întâlni cu autorul, unul dintre cei mai importanţi publicişti ai anilor 1990, întemeietor şi director al mai multor publicaţii şi al primelor posturi de radio private din România, profesor la Facultatea de Jurnalism, mentor al unor mari gazetari de astăzi. Pornind de la prezentarea cărții publicate de Editura Cartea Actuala 3 C, invitatul a susținut o conferință pe tema De la moarte la viață și de pe pământ la cer.

În debutul evenimentului, desfășurat sub egida Serile DOXOLOGIA, publicul prezent s-a bucurat de un scurt film de prezentare a volumului „Se întorc morţii acasă”, dar și a modului în care Cornel Constantin Ciomâzgă a conceput și muncit la această lucrare; film realizat de Cristina Chirvasie.

A urmat o scurtă introducere în universul cărţii lansate, introducere realizată de Consilierul Cultural al Arhiepiscopiei Iașilor, Pr. Constantin Sturzu, moderatorul evenimentului. Pe lângă prezentarea cărții, pe care părintele Sturzu a asemănat-o cu „un adevărat manual de despătimire și desăvârșire”, Părintele Consilier a ținut să menționeze și faptul că el însuși a „găsit aici răspunsuri la unele frământări care privesc mai ales Taina Spovedaniei”.

„Cât Dumnezeu a fost în această zi în viața mea?”

În continuare a luat cuvântul invitatul special, care a prezentat pe scurt cum s-a întâlnit cu personajele din cărțile sale, cum au luat, practic ființă, cele două volume publicate până acum: „Lucrarea” și „Se întorc morţii acasă”; menționând că pentru această nouă carte trei ani a durat doar documentarea. De asemenea, Cornel Constantin Ciomâzgă a mărturist că s-a rugat la Dumnezeu ca această lucrare să fie „un manual de bună viețuire”.

Făcând o incursiune prin frământările dinaintea și din timpul scrierii, invitatul a trecut apoi la tema conferinței și le-a vorbit celor din public despre „Lecția lui NU”, despre cum ar trebui să învățăm mai întâi să spunem „nu” pentru ca ulterior să putem spune „da”. Totodată, a adus în discuție și faptul că „necunoașterea de sine face ca omul să băjbâie prin viața aceasta, improvizând, din nefericire, adesea 90% din timpul existenței sale”, dar și că „bătrânii sunt tot mai rari; adevărații bătrâni, bătrânii înțelepți, bătrânii curați, bătrânii reper”.

De asemenea, scriitorul a îndemnat auditoriul ca la finalul fiecărei zile să se întrebe: „Cât Dumnezeu a fost în această zi în viața mea?” Au mai fost discuții despre lucrarea mântuirii noastre, despre cele trei dobândiri (sănătatea, izbânda și propășirea) și despre cei șapte stâlpi ai mântuirii (sinceritatea, simplitatea, smerenia, sapiența, sfințenia, silința, stăruința).

Finalul evenimentului a aparţinut publicului, care a putut adresa întrebări invitatului special; întrebări care au pornit de la răbdare, spovedanie, duhovnici, dar au atins și subiecte precum cardul de sănătate, personajele din carte, scriitorii creștini, familiile tinere sau problema concentrării în timpul rugăciunii.

Înregistrarea întregii conferințe este disponibilă online, pe portalul Doxologia.ro, la secțiunea video: Partea I, Partea a II-a.

Citește despre: