Secretarul de Stat pentru Culte, la ITO 2023: „Creștinismul, o credință mereu tânără, a inspirat și modelat spiritul european”

Arhiepiscopia Timişoarei

Secretarul de Stat pentru Culte, la ITO 2023: „Creștinismul, o credință mereu tânără, a inspirat și modelat spiritul european”

    • Dl. Ciprian Olinici, Secretarul de Stat pentru Culte, la ITO 2023
      Dl. Ciprian Olinici, Secretarul de Stat pentru Culte, la ITO 2023 / Foto: basilica.ro

      Dl. Ciprian Olinici, Secretarul de Stat pentru Culte, la ITO 2023 / Foto: basilica.ro

„Suntem aici sub cupola celei mai active și implicate instituții din societatea civilă românească, Biserica Ortodoxă”, a spus joi Ciprian Olinici, Secretar de Stat pentru Culte, la festivitatea de deschidere a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși (ITO) 2023 de la Timișoara. 

Împărtășesc cu dumneavoastră bucuria de a fi martor al acestei atmosfere încărcate de frumos, încărcate de entuziasm. Aici, la Timișoara, Capitală Culturală Europeană, ne aflăm la cea de a VII-a ediție a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși, un proiect amplu, centrat pe rolul generațiilor tinere în viața Bisericii.

El probează viziunea unei înțelepciuni apostolice a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, conform căreia sensul viitorului nu poate fi conceput fără voi, tinerii, iar tot voi, tinerii, sunteți și vocea prezentului, care se impune a fi ascultată în lumea aceasta uneori confuză, alteori divizată în care trăim.

Ce ar fi fost dacă vocea tinerilor, în frigul lui Decembrie 1989, în prezentul de atunci, nu ar fi fost auzită aici, la Timișoara, orașul martir, iar apoi de aici în toată țara? Nu ne-am fi bucurat de libertățile de astăzi, plătite cu sânge de tinerii de atunci.

Înțelesul profund al acelui moment îl promovăm și noi acum pe o singură voce puternică și recunoscătoare. Astfel, Biserica Ortodoxă Română, aduce un omagiu Timișoarei.

Dragi tineri,

Definiții ale tinereții putem să formulăm fiecare dintre noi. Este vârsta achizițiilor afective și intelectuale, a învățăturii și a învățămintelor, a marilor întrebări și a frământărilor adânci, a curiozităților insistente și a descoperirilor, a căutării vocației și a intuiției pentru alegerile esențiale din viață, a creșterii speranței și a entuziasmelor spontane și sincere, a fascinației pentru proiectele grandioase.

Dar, mai ales, vârsta tinereții este vârsta întâlnirilor fondatoare. În aceste zile, puternicele trăsături ale vârstei tinereții se întâlnesc aici, la Timișoara, cu maturitatea credinței creștine, curiozitatea cu responsabilitatea, creativitatea cu tradiția, căutarea cu împlinirea, entuziasmul cu moderația și discernământul.

Suntem aici sub cupola celei mai active și implicate instituții din societatea civilă românească, Biserica Ortodoxă. Suntem sub cupola creștinismului, o credință mereu tânără, care a inspirat și modelat spiritul european, în prospețimea și în autenticitatea sa.

Întotdeauna mesajul Bisericii creștine i-a privit pe tineri cu încredere și sinceritate, cu convingere și claritate, cu deschidere și realism și a făcut aceasta pentru că așa i-a privit și Întemeietorul și Domnul Biserici creștine, Mântuitorul Iisus Hristos.

Ne aflăm într-un moment al schimbărilor evidente și inevitabile. Nu îl supunem acum analizei și judecății. Dar, dacă vom reflecta asupra lumii în care trăim, atunci este necesar să găsim și soluții vizionare.

Din acest motiv, este foarte important să ne apropiem de valorile statornice ale credinței și culturii noastre, să ne reunim sub semnul prieteniei durabile.

Întâlnirea tinerilor este un prilej de conștientizare că nu trăim izolați unii de alții. Ne exprimă liber și creativ doar când aparținem unei comunități. În cadrul acestei comunități, prietenia este o constantă a vieții noastre, este cea mai trainică și cea mai puternică legătură.

Am moștenit de la civilizația creștină europeană, construită pe temelia exemplului, câteva repere solide. Modelul fundamental este cel hristic. El ne arată că prietenia nu este o simplă relație socială, ci reprezintă o chemare sinceră și o alegere îndrăzneață a valorilor perene.

În acest context, cred că prezența voastră aici, sub semnul prieteniei creștine, arată că Biserica unește, nu dezbină, remarcă, nu ascunde, construiește, nu dărâmă. Biserica este o comunitate integratoare, care cultivă vocația persoanei umane, își adună membrii în jurul unor valori comune și se constituie într-un spațiu autentic al prieteniei.

În calitate de Secretar de Stat pentru Culte, aș dori să-mi exprim bucuria că, alături de organizatori și de autoritățile locale, Guvernul României a sprijinit acest eveniment. Este de datoria noastră să oferim suportul necesar comunităților care au chemare autentică de a aduce laolaltă oamenii în jurul valorilor care, de-a lungul istoriei, au modelat și au ghidat însăși civilzația europeană, o Europă care, potrivit propriilor angajamente fondatoare, se exprimă prin pluralitatea culturală, respectul pentru memoria istorică și mesajul dialogului deschis este în egală măsură nu doar locul, ci și oportunitea întâlnirii voastre sub semnul prieteniei.

Vă felicit pentru alegerea de a fi astăzi aici și îmi epxrim încrederea că această tradiției a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși va continua la fel de fertil și cu aceeași energie ca și până acum.

Dragi tineri,

Vă doresc să aveți zile senine, să vă bucurați de întâlniri și prietenii noi, să le păstrați și consolidați pe cele vechi, să descoperiți Timișoara, un oraș al tradiției, al memoriei și al istoriei, să aveți timpul vostru, în care să vă simțiți admirați și prețuiți.

Vă mulțumesc!

Sursa: basilica.ro

Citește despre: