Şedinţa anuală a Adunării Eparhiale a Episcopiei Huşilor

Episcopia Huşilor

Şedinţa anuală a Adunării Eparhiale a Episcopiei Huşilor

    • Şedinţa anuală a Adunării Eparhiale a Episcopiei Huşilor
      foto: Episcopia Hușilor

      foto: Episcopia Hușilor

Sâmbătă, 13 februarie 2021, în Sala de şedinţe a Protopopiatului Huşi, a avut loc, sub preşedinţia Preasfinţitului Părinte Episcop Ignatie, şedinţa anuală a Consiliului Eparhial și a Adunării Eparhiale a Episcopiei Huşilor. Evenimentul s-a derulat cu respectarea recomandărilor sanitare specifice contextului epidemiologic generat de coronavirus.

Întâlnirea a fost prefaţată de slujba Sfintei Liturghii, oficiată de Ierarhul Huşilor la Catedrala Episcopală. Soborul slujitorilor a fost alcătuit din părinţi consilieri eparhiali şi din membrii clerici ai Adunării Eparhiale.

În deschiderea întrunirii, Părintele Episcop Ignatie a amintit de modul în care fiecare membru al Bisericii este chemat să sporească darul credinței sădit de Dumnezeu în suflet, cu perseverență, prin fapte concrete și continue:

„Am început întrunirea noastră cu Sfânta Liturghie. Pasajul evanghelic citit ne vorbește despre credință.

Hristos ne spune că «dacă vom avea credință cât un grăunte de muștar, vom putea spune unui dud: dezrădăcinează-te și te aruncă în mare».

De ce Domnul compară credința cu grăuntele de muștar? În mentalitatea biblică, și cu precădere a evreilor, care cultivau această plantă de muștar, exista conștiința că muștarul este cea mai mică sămânță, care crește foarte repede, iar copacul are ramurile foarte bogate și rădăcinile adânc înfipte în pământ.

Și noi, tot ceea ce facem, ca activitate liturgică, ca misiune și slujire a oamenilor și a lui Dumnezeu, este ca grăuntele mic de muștar.

Așteptăm ca acest grăunte mic de muștar să crească și să devină un copac foarte viguros și bine împlântat în pământ.

Credința este atât dar, cât și muncă. Primim darul credinței, dar trebuie să o și valorificăm.

Așa cum o sămânță pusă în pământ ne arată că ea are o anumită continuitate, persistență și progresivitate, așa ar trebui să fie și credința noastră și tot ceea ce facem din punct de vedere spiritual și cultural.

Tot ceea ce ne dă Dumnezeu, chiar puțin, pentru noi oamenii este foarte mult.

Acel «puțin» suntem chemați să îl facem să crească tot prin harul lui Dumnezeu. Așa ne-am propus, la nivelul Episcopiei Hușilor, să fim precum grăuntele acela mic, de muștar.

Nu avem pretenția de a spune că am făcut suficient, mai sunt atâtea lucruri de făcut.

Hristos ne spune că noi, care suntem robii lui Dumnezeu, Îl slujim cu conștiința că «slugi netrebnice suntem, căci am făcut ceea ce eram datori să facem».

Începem lucrările Adunării Eparhiale cu gândul că fiecare, acolo unde suntem, în responsabilitățile pe care le avem, bisericești sau civile, trebuie să avem conștiința faptului că suntem ca un grăunte mic de muștar care are nevoie de continuitate, de persistență și de progresivitate - să simțim că sporim în ceea ce facem”.

Anul ce a trecut a fost un an atipic pentru fiecare dintre noi, din toate punctele de vedere, cu foarte multe provocări.

Nu ne-a fost ușor să slujim cu bisericile goale. Prezența credincioșilor nu este de complezență. Suntem un corp comun eclezial - mai ales în rugăciune”.

De asemenea, Părintele Episcop Ignatie a mulţumit membrilor Adunării Eparhiale pentru sprijinul acordat proiectelor Episcopiei Huşilor, insistând asupra nevoii de a dezvolta cât mai mult activităţile social-filantropice, culturale şi pentru tineret. Ierarhul Hușilor a subliniat totodată că menirea  Bisericii nu este una exclusiv social-caritativă, ci una euharistică, liturgică, din care izvorăsc toate celelalte slujiri.

A urmat prezentarea rapoartelor de activitate ale Sectoarelor Centrului Eparhial Huşi şi aprobarea lor de membrii Adunării Eparhiale.

În cadrul intervențiilor sale, Preasfinția Sa a adus în discuție și faptul că, potrivit statisticilor oficiale, județul Vaslui a înregistrat anul trecut o mare scădere a natalității, clasându-se pe primul loc în țară în privința acestei probleme, provocându-i pe cei prezenți la identificarea unor soluții în acest sens. Mai cu seamă că un număr însemnat din locuitorii județului Vaslui au ales să plece peste hotare.

În contextul în care anul 2021 a fost proclamat de Patriarhia Română drept Anul omagial al pastorației românilor din afara României, în luările de cuvânt, atât Ierarhul Hușilor, cât și membrii laici, s-au aplecat asupra problemei migrației - context, profil, motivații, soluții - cu referire asupra județului Vaslui. 

De asemenea, membrii Consiliului și ai Adunării Eparhiale au reiterat sprijinul lor în ceea ce priveşte dezvoltarea şi intensificarea activităţilor derulate în cadrul Eparhiei.

sursa: episcopiahusilor.ro

Citește despre: