Şedinţa noii Adunări eparhiale a Episcopiei Huşilor
La Huşi a avut loc joi, 10 mai 2018, şedinţa de constituire a noii Adunări eparhiale a Episcopiei Huşilor, pentru legislatura 2018-2022. „Avem multe proiecte pe care le dorim implementate în următorii ani“, a menţionat PS Ignatie.
Sediul Protopopiatului Huşi a găzduit joi, 10 mai 2018, întrunirea noii Adunări eparhiale a Episcopiei Huşilor, pentru legislatura 2018-2022. Aceasta a fost precedată de oficierea Sfintei Liturghii de către PS Ignatie, Episcopul Huşilor, în Catedrala Episcopală din Huşi. Din soborul slujitorilor au făcut parte părinţii consilieri de la Centrul eparhial Huşi, părinţii protopopi, precum şi preoţii noi aleşi ca membri ai adunării. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa a adus rugăciuni de mulţumire lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra clerului şi credincioşilor eparhiei, iar la finalul slujbei a rostit un scurt cuvânt: „Dorim ca toată lucrarea Bisericii să fie plină de sacralitate, să aibă ca orientare dorinţa de a-L întâlni pe Hristos Cel euharistic“. Potrivit site-ului Episcopiei Huşilor, comuniunea liturgică a fost urmată de desfăşurarea propriu-zisă a lucrărilor şedinţei de constituire. În cuvântul de deschidere, Preasfinţitul Ignatie a subliniat importanţa acestui moment în viaţa eparhiei: „Avem multe proiecte pe care le dorim implementate în următorii ani. Rugăm pe Dumnezeu să ne ajute să le punem în practică, întrucât lucrarea Bisericii necesită multă consecvenţă, multă responsabilitate, dar şi eficienţă din partea fiecăruia dintre noi, cei care suntem angrenaţi în această slujire. Astăzi, provocările legate de viaţa Bisericii sunt multiple, într-o societate în care se relativizează totul. De aceea, se cere fiecăruia dintre noi să fim mărturisitori ai Evangheliei, să arătăm dragoste, sinceritate şi ataşament faţă de Biserică“.
Susţinere şi disponibilitate în implicare
În continuare, Preasfinţia Sa şi-a manifestat dorinţa de a intensifica activitatea pe trei direcţii principale: liturgică (prin o cât mai deasă slujire la sfintele altare din eparhie, pentru o trăire autentică a credinţei), culturală şi social-filantropică (ambele sporind şi completând lucrarea la care Biserica este astăzi chemată). Totodată, Preasfinţia Sa a menţionat alte două proiecte importante: reabilitarea ansamblului Episcopiei Huşilor, cu prioritate Catedrala episcopală, precum şi o intensificare a lucrării cu tinerii, chemaţi să-şi fundamenteze viaţa pe valorile eterne ale Ortodoxiei. După validarea mandatelor, a avut loc repartizarea membrilor în cele cinci comisii de lucru ale adunării, fiind aleşi cei trei delegaţi, un cleric şi doi mireni, pentru Adunarea Naţională Bisericească. Evenimentul a continuat prin alegerea celor nouă membri (trei clerici şi şase mireni) în Consiliul eparhial şi a membrilor Consistoriului eparhial. De asemenea, s-a desemnat un cleric ca membru al Consistoriului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi au fost prezentaţi cei patru membri onorifici ai Adunării eparhiale din mandatul 2018-2022. După prezentarea atribuţiilor Adunării eparhiale şi ale Consiliului eparhial, au luat cuvântul mai mulţi membri ai Adunării eparhiale care şi-au manifestat susţinerea şi disponibilitatea de implicare în toate lucrările prezente şi viitoare ale Episcopiei Huşilor. De asemenea, pentru o mai bună cunoaştere între participanţii la întâlnire, noii membri au luat cuvântul, mulţumind pentru încrederea acordată şi angajându-se să conlucreze cu ceilalţi membri clerici şi mireni, spre a da mărturia cea bună a lucrării şi misiunii Bisericii în societate.