Sfânta Liturghie arhierească în Parohia doljeană Padea
În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Nicolae” din Parohia Padea, comuna Drănic, judeţul Dolj, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Nicolae” din Parohia Padea, comuna Drănic, judeţul Dolj, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul slujbei, tânărul teolog Adrian Elian Dogariu, a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Amărăştii de Jos I, Protopopiatul Craiova Sud, iar Ştefan Bogdan Băcescu a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei Botoşeşti-Paia, din Protopopiatul Craiova Nord.
Postul, vreme de pocăinţă şi de îndreptare
În cuvântul de învăţătură, IPS Părinte Mitropolit Irineu a tâlcuit pericopa evanghelică. „În duminica de astăzi facem început cu rugăciune şi chemare sfântă a harului Preasfântului Duh ca să începem Postul Mare, Postul Sfintelor Paşti, al Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Acest post, această vreme de pocăinţă şi de îndreptare a fost pregătită cu mult înainte. Cei care aţi venit la Biserică aţi ascultat Evanghelia care ne-a istorisit despre vameşul şi fariseul care au venit la templu să se roage. Am văzut atunci cum trebuie să fie rugăciunea noastră şi cum trebuie să fie pocăinţa şi smerenia noastră. Am aflat că lauda fariseică şi lauda de sine nu folosesc la nimic, pentru că toate sunt cunoscute de Dumnezeu şi nimic din ceea ce facem noi nu rămâne nerăsplătit de Atotputernicul Împărat al cerului şi al pământului. Am învăţat de asemenea că este bine întotdeauna să avem dreaptă măsură în toate, aşa cum vameşul şi-a exprimat cugetul său şi gândirea sa prin cuvintele: „Dumnezeule, milostiv fii mie, păcătosul!”. Ce am putea să spunem mai mult decât această rugăciune, „Dumnezeule, milostiv fii mie păcătosul!, atâta vreme cât în viaţa noastră sunt multe lucruri nelalocul lor, multe păcate” a spus în cuvântul de predică ÎPS Părinte Mitropolit.
IPS Părinte a subliniat totodată semnificaţia şi importanţa spovedaniei în perioada Postului Mare. „Din pilda «Întoarcerii fiului risipitor» am aflat că risipirea sufletească, risipirea minţii, patimile şi poftele trupeşti întunecă sufletul şi mintea şi îndepărtează pe om de Dumnezeu. Această cheltuială de energie pe care noi o avem şi pe care o trăim nu ne duce la Casa părintească a Tatălui Ceresc ci ne ţine departe de viaţa îngerească, viaţa îndestulată. Odată ce omul se întoarce la Dumnezeu este iarăşi îmbrăcat în haina frumoasă a pocăinţei şi haina împărătească vrednică de Casa cerească a Împăratului cerului şi pământului. Din această Sfântă Evanghelie, am aflat că atunci când ne întoarcem la Dumnezeu trebuie să ne spovedim păcatele. Căci Dumnezeu, chiar dacă ne primeşte ca un Părinte bun, nu ne primeşte cu păcatele noastre şi ne-a dat ca medicament, ca formă de vindecare, Taina Spovedaniei”, a adăugat Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu. (Sursa: mitropoliaolteniei.ro)