Sfânta Liturghie arhierească în parohia Marginea I

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Sfânta Liturghie arhierească în parohia Marginea I

În Duminica a patra din Postul Mare, numită și a Sfântului Ioan Scărarul, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a oficiat Sfânta Liturghie în parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Marginea, Protopopiatul Rădăuți, județul Suceava, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Alături de chiriarh au mai slujit părintele Petru Lupăștean, protopopul Protoieriei Rădăuți dar și părintele Nicolae Mihalescu, parohul bisericii. Evenimentul a adunat credincioși din întreaga comună și din împrejurimi, răspunsurile liturgice fiind oferite de corul parohial.

Spre finalul Sfintei Liturghii, după ce credincioșii s-au împărtășit cu Sfintele Taine, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen a adresat un cuvânt de învățătură: „Oamenii își mărturisesc neputința credinței, precum tatăl copilului din Sfânta Evanghelie de astăzi: «Doamne! Ajută necredinţei mele». Mântuitorul i-a spus: «toate sunt cu putinţă celui ce crede» pentru că a venit cu o credință nu foarte mare. Credința crește prin faptele cele bune și prin harul lui Dumnezeu, la care se adaugă nevoințele noastre duhovnicești. Dumnezeu ne dă harul Său mântuitor iar noi trebuie să ne nevoim. Cât și cum să ne nevoim? Un sfânt părinte al Bisericii noastre, Sfântul Ioan Scărarul, a scris o carte numită Scara, arătând 30 de trepte ale virtuții, pe care omul trebuie să le urce treptat.”

„Viața creștină este o viață cu lupte duhovnicești!”

Totodată, chiriarul a vorbit celor aflați în sfântul locaș despre viața credinciosului, ca fiind presărată cu bucurie dar și cu necaz: „La Mănăstirea Sucevița din imediata apropiere se arată în chip simbolic această scară, pe care urcă nevoitorii, iar diavolii vin și îi trag jos. Unii reușesc și cad, alții contiună să urce. Spune Sfântul Ioan Scărarul: «Ai căzut? Ridică-te!» și mare bucurie se face în Cer pentru un păcătos care se întoarce la Dumnezeu. Viața creștină este o viață cu lupte duhovnicești, cu ridicări și căderi sufletești, însă nu trebuie să deznădăjduim, ci trebuie să ne găsească ceasul morții în pocăință, în mustarea de cuget că am greșit, și spovediți pentru a lua iertare și dezlegare de păcate. Viața creștină este o viață cu bucurii dar și cu necazuri, după cum spune Sfântul Apostol Pavel: «Căci vouă vi s-a dăruit, pentru Hristos, nu numai să credeţi în El, ci să şi pătimiţi pentru El». Drept aceea, Biserica noastră a rânduit astăzi să fie cinstit Sfântul Ioan Scărarul, cu învățătura sa, ca să ne dea mai mult curaj, să ne ostenim duhovnicește, cu post, rugăciune și fapte de milostenie, ca să dobândim bucuria mântuirii.”

Ascultând spre final predica ierarhului, credincioșii prezenți au primit binecuvântarea Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, participând cu toții la agapa oferită de Comitetul parohial.

Scurt istoric

În comuna Marginea există trei biserici ortodoxe şi un schit de maici ce se află sub oblăduirea Mănăstirii Sihăstria Putnei. Fiind cea mai veche construcţie de acest fel din comunitate, biserica „Sfinții Arhangheli” este socotită a fi biserica principală din localitate. Situată chiar în mijlocul satului, existența ei se arată încă din anul 1859; prezenţa acestui locaş de cult, ridicat pe temelie de piatră, îşi datorează existenţa comunității de atunci, care au muncit şi au construit un locaș de închinare în comuna Marginea. 

Citește despre: