Sfânta Liturghie de hram la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula

Zeci de mii de pelerini din toată țara au asistat duminică, 15 august, la mănăstirea clujeană Nicula, la Sfânta Liturghie, săvârșită cu ocazia praznicului Adormirii Maicii Domnului.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită pe Altarul de vară din curtea mănăstirii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Din sobor au făcut parte exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru, starețul mănăstirii, arhim. Nicolae Moldovan, protopopul de Gherla, preotul Paul Isip, protopopul de Turda, preotul Alexandru Rus și alți preoți invitați.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. Vasile Stanciu.

În predica sa, ierarhul le-a vorbit pelerinilor prezenţi la sărbătoarea hramului despre educația religioasă pe care Biserica, alături de Școală și de părinți, trebuie să o insufle tinerilor: „Tânărul care nu este educat, nu învață religie și nu acumulează alte învățături de cultură generală este în mare pierdere”.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a tras un semnal de alarmă despre necesitatea păstrării orei de religie în școală, arătând că, „după căderea sistemului comunist, cu mari eforturi, religia a reintrat în școală. Cât de mare este efectul ei știe numai Dumnezeu, dar, ca și în alte țări civilizate, ora de religie face parte din trunchiul comun de materii. Și e un mare câștig”.

De asemenea, ierarhul a subliniat cât de important este ca în Postul Adormirii Maicii Domnului părinții să-i ducă pe copii la biserică, să se spovedească, să se împărtășească și să meargă împreună în pelerinaje la mănăstiri: „Cred că, deși vremurile sunt altele astăzi pentru copii și tineri, aceste preocupări sunt pozitive. Ca să-i ajutăm, trebuie ca părinții, profesorii și preoții să ne dăm mâna, iar viitorul va fi bun, pentru a avea tineri de nădejde pentru Biserică și țară”.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a oferit „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, interpretei de muzică populară Cornelia Ardelean Archiudean.

Mănăstirea clujeană „Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula este cunoscută ca unul dintre cele mai vechi aşezăminte monahale din spaţiul românesc.  Aici se desfășoară an de an la 15 august, de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, cel mai mare pelerinaj ortodox din Transilvania.

Mulți credincioși vin cu câteva zile înainte pentru a se închina icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului și pentru a participa la toate slujbele oficiate pe Altarul de vară, amplasat lângă biserica veche de zid.

Sursă text și foto: ziarullumina.ro

Mănăstiri: Mănăstirea Nicula

Ultimele din categorie