Sfânta Mănăstire Voroneţ - un sfert de veac de la reînfiinţare
Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a avut bucuria de a lansa joi 26 mai a.c. la Mănăstirea Voroneţ volumul omagial intitulat Sfânta Mănăstire Voroneţ - un sfert de veac de la reînfiinţare.
Înainte de evenimentul propriu-zis, Înaltpreasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a săvârşit împreună cu un sobor de preoţi o slujbă de Tedeum, prin care a adus mulţumire lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra obştii monahale după implinirea a 25 de ani de la reînfiinţare.
La începutul lansarii cărții Sfânta Mănăstire Voroneţ - un sfert de veac de la reînfiinţare maica stareţă Irina Pântescu a precizat că evenimentul este sub patronajul Sfântului Ștefan cel Mare, care „ne-a adunat dupa 528 de ani de la punerea pietrei de temelie a bisericii mănăstirii Voroneţ”. În continuare, maica stareţă a mulţumit lui Dumnezeu şi ctitorilor care au avut grijă de neamul românesc atât de încercat, dar totuşi demn.
Cuvântul Înaltpreasfinţitului Pimen le-a adus aminte celor prezenţi de momentele grele prin care a trecut Mănăstirea Voroneţ în timpul Imperiului Habsurgic precum şi în timpul regimului communist.
Cătălin Jeckel, directorul Editurii Doxologia, a vorbit celor prezenţi despre conţinutul acestui volum omagial care se prezintă „asemenea unui album de familie, în text, dar şi imagini, ce cuprinde valoarea iconică a Mănăstirii Voroneţ între vetrele de rugăciune monahală din România, dar şi personalitatea uriaşă a maicii streţe Irina Pântescu”.
La eveniment au luat parte şi Nicolae Noica, fost ministru al Lucrărilor Publice, Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava şi academician Andrei Eşanu din Republica Moldova.