„Sfânta Marina s-a rugat lui Hristos să primească botezul muceniciei“
Sfânta Muceniţă Marina a fost sărbătorită astăzi în paraclisul Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Elena Doamna“ din Iaşi. Luni seara a fost oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia. Lăcaşul de închinăciune al Spitalului „Elena Doamna“ din Iaşi a fost sfinţit în urmă cu 13 ani. De nouă ani, pr. Ioan Răzvan Scurtu acordă asistenţă spirituală pacientelor internate în această unitate.
Un grup de credincioşi din Iaşi a participat şi s-a rugat luni, 16 iulie, în cadrul slujbei Vecerniei unită cu Litia săvârşită în parasclisul Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Elena Doamna“ din Iaşi. Lăcaşul de închinare cu hramurile Naşterea Maicii Domnului şi Sfinta Mare Muceniţă Marina şi-a serbat al doilea hram. Slujba Vecerniei unită cu Litia a fost oficiată de un sobor de patru preoţi în micul paraclis, amenajat în curtea spitalului. Oamenii care au venit la acest moment de rugăciune au cântat alături de tinerii de la strană cântările „Lumină lină“, „Bogaţii au sărăcit“ sau „Fie numele Domnului binecuvântat“. Pe tot parcursul slujbei, chipul Mântuitorului, al Maicii Domnului şi sfinţii zugrăviţi pe pereţii sfântului lăcaş i-au privit pe cei care au înălţat rugăciuni către ceruri, întru cinstirea Sfintei Marina. Deşi temperaturile au fost foarte ridicate în interiorul lăcaşului de cult, puţinii credincioşi prezenţi s-au rugat alături de slujitorii sfântului altar.
Sfânta Marina, „izgonitoare de duhuri rele“
Părintele Ştefan Tulan de la parohia Rediu, Protopopiatul Iaşi 1, a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre mucenicia Sfintei Marina, „prăznuită de întreaga Biserică pentru fapta sa creştinească deosebită“. „Sfânta Marina s-a rugat lui Hristos să primească botezul muceniciei, aşa cum l-au primit mucenicii din veac. Prin mucenici şi prin sfinţi vorbeşte Hristos care ne îndeamnă să păstrăm calea dreaptă a lui Dumnezeu. Slujba Vecerniei unită cu Litia din această seară (n.r. luni seara) a fost deosebită şi plină de o mare solemnitate. Aceasta pentru că acest sfânt lăcaş se află în incinta unui spital. Aici, pr. Ioan Răzvan Scurtu face lucruri frumoase şi ajută oamenii, căutând să facă misiune spre slava lui Dumnezeu. Mă bucur că Sfânta Marina este cinstită de frăţiile voastre care aţi venit aici la îndemnul Mântuitorului Hristos. Noi suntem uimiţi de cât ajută Sfânta Marina celor care sunt în primejdie trupească şi sufletească“, a explicat pr. Ştefan Tulan.
Părintele misionar de caritate Ioan Răzvan Scurtu a mulţumit preoţilor pentru că au slujit în ajunul sărbătorii închinate Sfintei Marina şi credincioşilor „care s-au ostenit să participe la hram“. „Sfânta Marina, numită izgonitoare de duhuri rele de la cei cuprinşi de dânsele, prin rugăciunile ei, să vă ajute prin alungarea duhurilor care întreţin patimile omeneşti, spre dobândirea împărăţiei cerurilor“, a spus pr. Ioan Răzvan Scurtu.
Misiunea de a mărturisi credinţa ortodoxă
Paraclisul Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Elena Doamna“ din Iaşi a fost amenajat în anul 1999, când a fost sfinţit de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Primul preot pe seama acestui paraclis a fost pr. Dumitru Ciobanu, în prezent slujitor la biserica Cimitirului „Buna Vestire“ din Iaşi.
Din anul 2003, a fost numit misionar de caritate părintele Ioan Răzvan Scurtu. „Misiunea noastră duhovnicească în acest spital constă în mărturisirea credinţei ortodoxe pacientelor internate, angajaţilor spitalului, dar şi tuturor celor care vin în biserica noastră. Avem un program de slujire, fiind prezent în fiecare zi în paraclisul spitalului. Căutăm să facem misiune prin a merge la patul pacientelor atunci când există solicitări, întărindu-le în credinţă prin cuvânt şi faptă. Avem o colaborare frumoasă cu personalul şi conducerea spitalului. Noi căutăm să vindecăm sufletele, iar medicii şi asistentele caută să trateze trupurile. Pentru acest motiv suntem nevoiţi să lucrăm împreună, astfel încât pacientul să se vindece atât sufleteşte, cât şi trupeşte. Au fost multe situaţii când pacientele au venit să mulţumească lui Dumnezeu pentru binefacerile primite, prin mijlocirea Maicii Domnului şi a Sfintei Marina, ocrotitoarele paraclisului nostru“, a mărturisit pr. Ioan Răzvan Scurtu.