Sfântul Apostol Andrei, sărbătorit la Iași prin Liturghie arhierească

Arhiepiscopia Iaşilor

Sfântul Apostol Andrei, sărbătorit la Iași prin Liturghie arhierească

Cu prilejul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, la Catedrala Mitropolitană din Iași Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Credincioși din întreg municipiul, precum și pelerini aflați în trecere prin oraș au participat la slujba arhierească. Mulți dintre cei prezenți s-au împărtășit la final cu Sfintele Taine.

În calendarul Bisericii Ortodoxe Române este sărbătorit astăzi Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, alături de Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, mitropolitul Transilvaniei și de Sfântul Ierarh Frumentie, episcopul Etiopiei.

În această sărbătoare atât de importantă pentru țara noastră, slujba Sfintei Liturghii la Catedrala mitropolitană din Iași a fost oficiată de IPS Părinte Teofan Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a făcut referire la momentul întâlnirii cu Mântuitorul Hristos a celui care avea să devină Sfântul Apostol Andrei: „Ne gândim ce bucurie a avut Sfântul Apostol Andrei în momentul în care L-a întâlnit pe Domnul Hristos, a auzit glasul Lui, I-a înțeles chemarea. Bucuria Apostolului a fost atât de mare, încât s-a îndreptat spre fratele său și cu strigăt adânc s-a adresat acestuia rostind cuvintele «L-am găsit, L-am aflat, L-am descoperit pe Mesia, Cel care se numește Hristos». Și de atunci și până astăzi, în inimile multor creștini, cu alte cuvinte, dar în esență în aceeași stare, se află aceste afirmații: «L-am găsit pe Hristos», «L-am aflat pe Dumnezeu», «Aflat-am credința cea adevărată», «Am primit Duhul cel ceresc». Tot ceea ce s-a petrecut în adâncimea inimii Sfântului Apostol Andrei când L-a întâlnit pe Domnul, stare care i-a schimbat pentru totdeauna mersul vieții, ar trebui să se întâmple cât mai mult și cât mai des cu oamenii acestei lumi, chemați să-L descopere pe Hristos Domnul, Care este totul în toate și fără de Care nu putem face nimic”.

Sfânt proclamat Ocrotitorul României în anul 1997

Peste 800.000 români îşi celebrează astăzi patronul spiritual, pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României. Numele de Andrei are origine grecească şi înseamnă bărbăţie, îndrăzneală (de la ἀνήρ, gen. ἀνδρός). În limba română numele Andrei a cunoscut în vechime alte forme: Andrii, Andruţa, Andrieş, Andreica etc. Dintre acestea unele au dispărut cu timpul, iar altele au fost păstrate doar ca nume de familie.

În România, Sfântul Andrei se bucură de o cinstire deosebită, deoarece este considerat Apostolul românilor sau creștinătorul poporului român, el fiind numit Cel dintâi chemat, întrucât a răspuns primul chemării lui Hristos la apostolat (Ioan 1:35-51).

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât în anul 1995 ca ziua Sfântului Apostol Andrei să fie însemnată cu cruce roșie în calendarul bisericesc, iar în 1997 Sfântul a fost proclamat Ocrotitorul României. Ziua prăznuirii sale a devenit sărbătoare națională bisericească, ca urmare a hotărârii Sfântului Sinod din 14 noiembrie 2001. Prin Legea nr. 147 din 23 iulie 2012, adoptată de Senatul României în 23 noiembrie 2011 și de Camera Deputaților în 26 iunie 2012, iar apoi promulgată prin Decretul nr. 517/20 iulie 2012 al președintelui României, ziua de 30 noiembrie, în care se face pomenirea Sfântului Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, a fost consacrată ca zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Citește despre: