Sfântul Atanasie Athonitul, sărbătorit la Schitu Frumoasa, judeţul Bacău

Biserica Ortodoxă a făcut marţi, 5 iulie 2022, pomenirea Sfântului Cuvios Atanasie de la Aton. Sfântul Atanasie a fost cinstit în mod deosebit în singura biserică din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului închinată acestui sfânt athonit, aflată în Parohia Schitu Frumoasa, Protopopiatul Moineşti, judeţul Bacău.

Luni seară s-a săvârşit Vecernia unită cu Litia, iar în ziua hramului Sfânta Liturghie s-a oficiat de către protosinghelul Nicolae Dănilă, exarhul mănăstirilor din Eparhia Romanului şi Bacăului, alături de un sobor de preoţi. Din soborul slujitorilor a făcut parte şi părintele Nicolae Tănase de la Parohia Valea Plopului, judeţul Prahova.

Programul liturgic a mai cuprins oficierea Parastasului pentru părintele Nicodim Măndiță, care a slujit ca preot misionar în satul Schitul Frumoasa între anii 1921-1923. Părintele Costel Mareș, protopop de Moineşti, a mulțumit părintelui exarh Nicolae Dănilă pentru binecuvântarea transmisă din partea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, cu prilejul acestei sărbători.

Biserica „Sfântul Atanasie Athonitul” a fost construită la iniţiativa părintelui Nicolae Pântea, preot slujitor în Halkidiki – Grecia, în memoria fratelui său care a murit în Muntele Athos. Aceasta a fost sfinţită în anul 2008 de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, şi de către Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților.

De la același autor

Ultimele din categorie