Sfântul Cuvios Antipa, cinstit în Eparhia Romanului şi Bacăului

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a săvârşit în după-amiaza zilei de duminică, 9 ianuarie 2022, slujba Privegherii în cinstea Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodeşti.

Slujba a fost oficiată în Catedrala Arhiepiscopală din Roman, cu prilejul hramului paraclisului din incinta Centrului eparhial, ocrotit de către sfântul român, pomenit în calendarul Bisericii Ortodoxe pe 10 ianuarie. Cei prezenţi au avut prilejul să se închine la racla ce adăposteşte un fragment din moaştele Sfântului Antipa. Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului a vorbit despre viața și despre nevoințele Sfântului Antipa, amintind faptul că Sinaxarul Sfinților Români începe în fiecare an calendaristic cu cinstirea acestui sfânt cinstit în Ortodoxia universală: „Un român este prezent în lista marilor sfinți cuvioși și isihaști, a rugătorilor care au dobândit rugăciunea curată și s-au împărtășit din lumina taborică. Biserica Ortodoxă Română a promulgat omagierea părinților isihaști în anul 2022, accentuând importanța Sfinților Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț, ultimul desăvârșindu-și viața isihastă în Moldova. Toți sfinții Bisericii rămân mari prin experiența rugăciunii și a legăturii mistice cu Dumnezeu în viața lor, așa cum a fost și Sfântul Antipa. Acest sfânt, născut în sudul județului Bacău, în comuna Dealul Morii, satul Calapodești, ocrotitor al Eparhiei Noastre, este un rezultat al reînnoirii vieții monahale a secolului al XIX-lea”. În ziua pomenirii Sfântului Cuvios Antipa, luni, 10 ianuarie 2022, în Catedrala Arhiepiscopală din Roman, a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către arhimandritul Pimen Costea, vicar administrativ al Eparhiei Romanului şi Bacăului. În cuvântul adresat, părintele vicar Pimen Costea a amintit că în 2022 se împlinesc 140 de ani de la naşterea Sfântului Antipa.

Sărbătoare deosebită a fost luni, 10 ianuarie, şi la Mănăstirea Calapodeşti, în satul natal al Sfântului Cuvios Antipa. Pelerinii prezenţi s-au închinat la crucea pe care a purtat-o Sfântul Antipa, aşezată spre închinare în biserica aşezământului monahal din comuna Dealu Morii, după cum informează site-ul Eparhiei Romanului şi Bacăului. Delegatul Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a fost protosinghelul Nicolae Dănilă, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. Părintele exarh a transmis cuvântul Ierarhului dedicat acestei zile. Protosinghelul Calinic Corceag, stareţul Mănăstirii Calapodeşti, a mulţumit tututor celor prezenţi pentru evlavia pe care o arată pentru Sfântul Cuvios serbat pe 10 ianuarie.

Amintim că Sfântul Antipa de la Calapodești este și patronul spiritual al Protoieriei Sascut. Cu ocazia prăznuirii sale, în parohiile Păncești Sascut, Sascut Sat și Huruiești I, unde se află părticele din moaștele sale, au fost oficiate Privegherea, Acatistul şi Sfânta Liturghie.

 

De la același autor

Ultimele din categorie