Sfântul Cuvios Antipa, serbat la Calapodeşti şi la Roman

În ziua pomenirii Sfântului Cuvios Antipa, vineri, 10 ianuarie 2020, IPS Ioachim a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Calapodeşti din judeţul Bacău, care şi-a cinstit ocrotitorul. Tot astăzi, şi-a serbat hramul paraclisul din incinta Centrului eparhial Roman.

Pelerinii din mai multe părţi ale ţării au participat vineri, 10 ianuarie 2020, la hramul Mănăstirii Calapodeşti din comuna Dealu Morii, județul Bacău. Sfânta Liturghie în cinstea ocrotitorului aşezământului monastic a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului. Din soborul slujitorilor au făcut parte şi arhimandritul Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale din Bucureşti, şi arhimandritul Serafim Huzdup, consilier eparhial și eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale de la Roman. Înainte de începerea Sfintei Liturghii, IPS Ioachim l-a instalat în funcţia de stareţ al Mănăstirii Calapodeşti pe ieromonahul Calinic Corceag. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de preotul Eduard Cozma, profesor la Seminarul Teologic Ortodox „Episcop Melchisedec” din Roman care a evidenţiat viaţa aleasă, virtuţile, credinţa şi dinamica activitate misionară a Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodeşti. La finalul Sfintei Liturghii, IPS Ioachim i-a hirotesit întru duhovnici pe ieromonahul Ionel Cecală pe seama Mănăstirii Răchitoasa şi pe ieromonahul Spiridon Profir pe seama Mănăstirii Calapodești. Un cuvânt înălțător despre Sfântul Antipa și despre viețuirea sa, dar și despre vocația celor care vor să aleagă calea călugăriei, a fost rostit de arhimandritul Clement Haralam, după cum se arată pe site-ul Eparhiei Romanului şi Bacăului. La recomandarea arhimandritului Serafim Huzdup, locțiitor coordonator la Sectorul exarhat al Centrului eparhial Roman, părintele stareț Calinic Corceag a fost hirotesit în treapta de protosinghel.

Sfântul Antipa, cinstit şi la Roman

În seara zilei de joi, 9 ianuarie, Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodeşti a fost cinstit prin rugăciune la Catedrala Arhiepiscopală din Roman. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, arhimandritul Pimen Costea, vicar-administrativ al Eparhiei Romanului şi Bacăului, a săvârșit slujba Vecerniei unită cu Litia cu prilejul serbării hramului Paraclisului „Sfântul Cuvios Antipa” din incinta Centrului eparhial Roman. Credincioşii au avut bucuria să se închine la racla în care se află un fragment din moaştele Sfântului Cuvios Antipa. La finalul slujbei de priveghere, părintele vicar eparhial i-a îndemnat pe cei prezenţi la rugăciune și la urmarea pildei de viețuire a Sfântului Antipa.

Citește alte articole despre: slujbă, hram, credinţa, credincioși, Sfantul Antipa, slujire

De la același autor

Ultimele din categorie