Sfântul Haralambie, cinstit la Bârlad

Episcopia Huşilor

Sfântul Haralambie, cinstit la Bârlad

    • Sfântul Haralambie, cinstit la Bârlad
      Sfântul Haralambie, cinstit la Bârlad

      Sfântul Haralambie, cinstit la Bârlad

Credincioşii din Bârlad l-au serbat ieri, 10 februarie 2019, pe Sfântul Sfinţit Mucenic Haralambie, ocrotitorul bolnavilor şi al săracilor. În ajunul sărbătorii, un sobor de preoţi a oficiat slujba Vecerniei unită cu Litia.

Ziua pomenirii Sfântului Sfinţit Mucenic Haralambie, ocrotitorul bolnavilor şi al săracilor, a fost marcată în mod deosebit în oraşul Bârlad, judeţul Vaslui. Biserica oraşului ocrotită de acest mucenic, dar şi de Sfântul Mare Mucenic Mina, prăznuit de Biserica Ortodoxă pe 11 noiembrie, a îmbrăcat straie de sărbătoare.

Slujba Parastasului pentru cei adormiţi

Locaşul de închinăciune a fost neîncăpător de numărul mare de oameni veniţi să-l cinstească pe Sfântul Haralambie în ajunul pomenirii sale. Astfel, în seara zilei de sâmbătă, 9 februarie, un sobor numeros de preoţi a oficiat slujba Vecerniei unită cu Litia. Cu multă credinţă şi evalvie, credincioşii au ascultat cântările de la strană şi rugăciunile pe care slujitorii sfintelor altare le-au înălţat spre cinstirea unuia dintre cei mai mari sfinţi făcători de minuni ai Bisericii Ortodoxe. Cu toţii s-au încredinţat că cererile lor, dar şi mulţumirea pentru binefacerile primite vor ajunge la Tronul Preasfintei Treimi. La finalul Vecerniei, preotul Nichifor Hrestic, de la Parohia Curături, Protopopiatul 3 Iaşi, judeţul Iaşi, a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a făcut referire la viaţa Sfântului Haralambie şi la minunile pe care le săvârşeşte de sute de veacuri. Prin grija Consiliului parohial şi al Comitetului parohial, la ieşirea din sfânta biserică, oamenii au primit un pachet cu alimente, iar apoi a avut loc agapa frăţească. Preotul paroh Costică Hrestic a mulţumit preoţilor şi credincioşilor pentru că au fost prezenţi la slujba din ajunul hramului. În ziua pomenirii Sfântului Haralambie, programul liturgic a cuprins slujirea Utreniei, Acatistului şi a Sfintei Liturghii. Apoi s-a săvârşit slujba Parastasului pentru ctitori şi pentru cei adormiţi. Biserica cu hramurile „Sfântul Mina“ şi „Sfântul Haralambie“ a fost ridicată de preotul Teodosie, cu ajutorul credincioşilor, pe locul dat la 1829 de Ion Manoli şi soţia sa. S-a impus reconstruirea ei, în 1855-1856, de preotul Ioan Ghinea.

Citește despre: