Sfântul Ierarh Pahomie, serbat în judeţul Neamţ

În ziua pomenirii Sfântului Ierarh Pahomie de la Gledin, duminică, 14 aprilie 2019, IPS Părinte Ioachim a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Roman. În aceeaşi zi, sfântul român a fost cinstit la Schitul Pocrov al Mănăstirii Neamţ, unde se află racla cu sfintele sale moaşte.

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a săvârșit duminică, 14 aprilie 2019, Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Roman. Cu acest prilej, a fost serbat într-un mod aparte Sfântul Pahomie de la Gledin, unul dintre cei 70 de episcopi care au stat pe scaunul vlădicesc de la Roman. În cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre cei doi sfinți cuvioși pomeniți în această zi, Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca și Sfântul Pahomie de la Gledin, subliniind câteva aspecte din viața lor ascetică și încununarea efortului lor spiritual de către Dumnezeu cu darul apatiei: „Providența a rânduit să facem pomenirea unuia dintre ierarhii care au stat pe scaunul vlădicesc de la Roman în secolul al XVIII-lea, Sfântul Pahomie de la Gledin. Acest părinte duhovnicesc s-a născut în părțile Transilvaniei, la Gledin, unde astăzi este un mare pelerinaj. Acest sfânt și-a transfigurat viața aici în Moldova, în zona Neamțului. Aici, la Roman, a stat șapte ani ca episcop (1707-1714) apoi s-a retras în preajma Kievului, practicând o viață isihastă, așa cum s-a retras și Maria Egipteanca. Rugăm pe Dumnezeu să ne binecuvânteze prin rugăciunile sfinților care sunt protectorii noştri și casnicii lui Dumnezeu. Dăm slavă lui Dumnezeu pentru că suntem un popor de sfinți și de eroi. Să urmăm viața sfinților pentru ca să ajungem și să tindem spre starea de nepătimire pentru a realiza în noi asemănarea cu Dumnezeu”. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Cristian Bernacic a fost hirotonit în treapta de preot pe seama Parohiei „Nașterea Maicii Domnului” - Rădoaia, din Protopopiatul Sascut.

Serbarea Sfântului Pahomie la Schitul Pocrov

Pelerinii au urcat duminică, 14 aprilie 2019, la Schitul Pocrov al Mănăstirii Neamţ, cunoscut sub numele de „poiana raiului”, înfrunand o ploaie rece de primăvară. Oamenii s-au bucurat de întâlnirea duhovnicească cu Sfântul Pahomie, ctitorul acestui asezământ monahal. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către arhimandritul Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamț, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură, părintele stareț, pe lângă înțelesul duhovnicesc al Evangheliei citite, a vorbit despre viaţa Sfântului Ierarh Pahomie. S-a amintit că sfântul a fost stareţ al Mănăstirii Neamț pentru o scurtă vreme și despre importanţa curentului isihast iniţiat de cuviosul ierarh în secolul al XVIII- lea. A subliniat faptul că Schitul Pocrov, chiar dacă este mai greu accesibil, totuşi este un loc de rugăciune apreciat de credincioșii iubitori de linişte. „Bucuria acestei sărbători a fost purtată pe chipurile credincioșilor care s-au împărtășit cu Sfintele Taine, plinind astfel comuniunea tainică cu sfinții lui Dumnezeu. Credem că fiecare s-a întors la ale sale cu o binecuvântare de la Sfântul Pahomie care este dăruitor de liniște și pace în rugăciune”, a remarcat ieromonahul Ambrozie Ghinescu, egumenul Schitului Pocrov. Amintim că la Pocrov se află spre închinare moaştele Sfântului Ierarh Pahomie, iubitorul de linişte şi de rugăciune. Acestea au fost descoperite în chip minunat în pronaosul bisericii în data de 9 septembrie 2013, fiind aşezate spre cinstire într-o raclă de lemn.

Citește alte articole despre: slujire, credinţa, oameni, sfânt, Sfântul Pahomie, român

De la același autor

Ultimele din categorie