Sfântul Ilie Berzunţi – schitul de pe acoperişul Bacăului

Locuri de pelerinaj

Sfântul Ilie Berzunţi – schitul de pe acoperişul Bacăului

Pe o culme de unde pot fi observate oraşele Moineşti, Târgu Ocna şi satul Livezi, mănăstirea este un adevărat far duhovnicesc. Această responsabilitate nu este de ieri, de astăzi, ci îşi pierde începutul în timpuri greu încercate. 

În patria ursului carpatin, în pădurile nesfârşite ale munţilor Berzunţi, pe acoperişul judeţului Bacău, la altitudinea de 1.034 de metri se află un aşezământ închinat Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul.

Pe o culme de unde pot fi observate oraşele Moineşti, Târgu Ocna şi satul Livezi, mănăstirea este un adevărat far duhovnicesc. Această responsabilitate nu este de ieri, de astăzi, ci îşi pierde începutul în timpuri greu încercate. Schitul este continuatorul unei foste vetre sihăstreşti a monahului Varnava, ridicată la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Din pricina haiducilor şi a tâlharilor care îşi aveau culcuşurile în codrii Berzunţiului, schitul a fost mutat la poalele muntelui, în apropierea satelor. Căci acolo putea fi apărat. Aşa s-a născut actuala mănăstire Sfântul Sava din comuna Berzunţi, judeţul Bacău.

Însă, locul fostei aşezări călugăreşti nu a fost uitat de către săteni. Pe platoul numit „Dealul Trei Hotare”, o mână de oameni cu dragoste mare, sub povăţuirea stareţului de la Sfântul Sava, au pus început unui nou schit. Responsabilitatea a fost preluată în anul 1996 de către Egumenul Isaia Adragăi care, în scurt timp, a ridicat o casă ce adăpostea un mic paraclis şi câteva camere.

Aflat la o altitudine considerabilă, fără drum de acces, într-o zonă izolată din toate punctele de vedere, schitul a devenit un loc căutat de iubitorii de linişte şi rugăciune. Pe spatele cailor şi a măgăruşilor a fost construit un adevărat complex monahal: biserică nouă, chilii, trapeză şi o bogată gospodărie. După anul 2000 a fost amenajat şi un drum forestier, care a înlesnit accesul spre schitul Sfântului Ilie.

Citește despre: