Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, prăznuit în Parohia Sânandrei Colonie din Timiş

Arhiepiscopia Timişoarei

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, prăznuit în Parohia Sânandrei Colonie din Timiş

Sâmbătă, 23 aprilie 2016, în ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a participat la Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, în capela cu hramul „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” a Parohiei Sânandrei Colonie. Slujba a fost oficiată de părintele Mircea Szilagyi, protopopul Protoieriei Timișoara II și de părintele paroh Teodor Cocan, în prezența autorităților locale și a unui număr mare de credincioși, care, la momentul cuvenit, s-au împărtășit cu Sfintele Taine.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Theosis”, condus de dr. Alexandru Dan Adam.

După Dumnezeiasca Liturghie, Părintele Mitropolit Ioan, împreună cu soborul preoților și cu o mulțime de credincioși, a mers în procesiune până la noua biserică a parohiei, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la acest lăcaș de cult.

La finalul slujbei de binecuvântare, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a evocat exemplul de mărturisire şi dăruire, pe care mucenicul lui Hristos, Gheorghe, ni-l pune înainte, atât prin viaţa sa jertfelnică, cât şi prin credinţa sa statornică.

„Sfântul Gheorghe nu este un personaj de legendă, ci e un martir din timpul împăratului Dioclețian, care a fost reținut de istoria bisericească ca un mărturisitor al credinței în Mântuitorul Iisus Hristos. S-a născut în părțile Capadociei, asemenea Sfântului Vasile cel Mare, dintr-o familie de creștini, rămânând, de mic, orfan de tată. Înrolându-se în armata romană și parcurgând ierarhia militară, Sfântul Gheorghe a ocupat funcții importante, făcându-se imediat remarcat. În anul 303, când împăratul Dioclețian a emis decretul de prigonire în masă a creștinilor, Sfântul Gheorghe a ales să își mărturisească public credința. El i-a spus împăratului că îl va sluji cu toată credincioșia, dar, în același timp, el rămâne un ucenic al lui Hristos. Auzind aceste cuvinte, împăratul s-a tulburat, poruncind să fie trimis în temniță și supus cruntelor și multiplelor torturi. Dar, suferințele și îndelunga răbdare a Sfântului Gheorghe au făcut ca mulți oamenii, printre care și Alexandra, soția împăratului, să se întoarcă la credința în Hristos. Văzând acestea, împăratul s-a mâniat foarte, dând poruncă ca atât Sfântului Gheorghe, cât și soției sale, Alexandra, să li se taie capetele”, a menționat Mitropolitul Banatului.

La final, părintele paroh Teodor Cocan a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, atât pentru bucuria adusă credincioșilor cu prilejul oficierii slujbei de binecuvântare a noului lăcaș de cult, cât și pentru duhovnicescul cuvânt de învățătură.

Sursa: mitropolia-banatului.ro

Citește despre: