Sfinții închisorilor, omagiați la Centrul Muzeal și Cultural „Palatul Dornelor” – Ateneul Bucovinei

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Sfinții închisorilor, omagiați la Centrul Muzeal și Cultural „Palatul Dornelor” – Ateneul Bucovinei

    • sala mare a clădirii fostului Cazinou al Băilor din Vatra Dornei
      Sfinții închisorilor, omagiați la Centrul Muzeal și Cultural „Palatul Dornelor” – Ateneul Bucovinei / Foto: Irina Ursachi

      Sfinții închisorilor, omagiați la Centrul Muzeal și Cultural „Palatul Dornelor” – Ateneul Bucovinei / Foto: Irina Ursachi

Sâmbătă, 24 februarie, în sala mare a clădirii fostului Cazinou al Băilor din Vatra Dornei a avut loc un eveniment dedicat jertfei Sfinților închisorilor.

Când pacea lăuntrică se numără printre cele mai mistuitoare căutări ale sufletului omului contemporan, arta are puterea de a alina suferințele și dorurile, chiar și pentru câteva clipe. Iar când cele trei, pictura, muzica și poezia, se împletesc pentru a evoca memoria celor care nu mai sunt, trăitori și susținători ai idealurilor ortodoxe în perioada comunistă, bucuria aduce zâmbete autentice în inimi…

Astfel, în cea de a douăzeci și patra zi a lui Făurar, când Biserica Ortodoxă prăznuiește întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului, în sala mare a clădirii fostului Cazinou al Băilor din Vatra Dornei a avut loc un eveniment deosebit, dedicat jertfei Sfinților închisorilor – care au apărat libertatea și credința neamului nostru, întru nădejdea mântuirii.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, manifestarea a fost prilejuită de expoziția de grafică în pastel cărbune semnată de artistul plastic Aida Şuşter Boţan, „Cade albă nea peste fața mea”, găzduită de edificiul considerat timp de un secol cea mai frumoasă construcție din Bucovina, Centrul Muzeal și Multicultural „Palatul Dornelor”, în perioada 5-29 februarie 2024.

Înconjurați de chipruri ale sfințeniei, portrete ale celor care s-au arătat vrednici mărturisitori ai lui Hristos, cei prezenți la „Palatul Dornelor” s-au bucurat de un amplu program artistic și cultural.

Întâlnirea dedicată Sfinților închisorilor, organizată de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin Sectorul Catehizare, Tineret și Educație Pentru Viață în parteneriat cu Asociația Părinți pentru ora de religie și Centrele de Tineret Ecclesia, a debutat cu un Trisaghion pentru odihna sufletelor deținuților politici anti-comuniști și nu numai, săvârșit de un sobor de preoți și diaconi, sub protia pr. Aurel Goraș, protoiereu al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc. La finalul slujbei de pomenire, părintele protopop le-a vorbit celor prezenți despre importanța organizării unor astfel de întruniri prin care se face cunoscută istoria poporului român.

Evenimentul comemorativ a continuat cu un moment artistic susținut de Corul de cameră „Ecou dornean”, dirijat de pr. Iulian Borgovan, paroh al Parohiei Dorna-Arini, Protopopiatul Câmpulung-Moldovenesc. Înființat în anul 2017, grupul care are în componență iubitori ai muzicii corale, dornici să promoveze acest gen muzical în spațiul dornean, a interpretat compoziții cu caracter patriotic.

A urmat vizionarea unui fragment tulburător din filmul documentar „Să nu ne răzbunați”, mărturie a celor care erau nevoiți să suporte tratamente greu de imaginat, de la anchetări nedrepte la agresiuni fizice îngrozitoare, înfometări și alte lucruri înfricoșătoare, rodul minților bolnave ale torționarilor.

Poezii despre întunericul din închisoare și despre lumina descoperită în Hristos, precum și versuri despre îndelunga așteptare a întoarcerii acasă a celor întemnițați, au fost interpretate cu măiestrie de cei mai tineri membri ai AsociațieiPărinți pentru Ora de Religie (APOR), filiala Suceava, copii de numai câțiva ani care au împărtășit celor prezenți din emoția ascunsă în poemele sfinților mărturisitori.

Domnul prof. Cristi Gabriel Hurjui, consilier eparhial al Sectorului Catehizare, Tineret și Educație Pentru Viață, a adus în atenție una dintre mărturiile răscolitoare ale unuia dintre cei mai cunoscuți tineri închiși în perioada comunistă, scrisoarea lui Valeriu Gafencu adresată mamei.

Între cei care au fost prezenți la evenimentul omagial s-au numărat reprezentanți ai autorităților locale, clerici din Ținutul Dornelor și nu numai, monahii de la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” Dorna Arini, precum și numeroși iubitori de istorie și artă. Bineînțeles, nu au lipsit cei care au inițiat acest proiect, „Chipuri ale sfințeniei – Trăitori și Mărturisitori ai Ortodoxiei Românești Contemporane”, artistul plastic Aida Șușter-Boțan și soțul domniei sale, Adrian Boțan. Aceștia au vorbit despre cum sfinții închisorilor le-au schimbat viața în urmă cu 10 ani și au prezentat albumul care aduce împreună 33 de chipuri ale celor care vor împodobi cândva sinaxarele, mărturisitori ai credinței ortodoxe din ultimul veac, așezate cronologic în ordinea „nașterii lor în cer”.

În semn de prețuire pentru întreaga activitate, Aida Șușter-Boțan a primit, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, Ordinul „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava”, întrucât a urmat exemplul oferit de „tânărul înțelepțit de Dumnezeu, care și-a îndeplinit cu devotament slujirea sa și și-a fundamentat credința ortodoxă pe înțelegerea Evangheliei, mărturisind-o curajos semenilor săi prin faptă și cuvânt”. Distincția eparhială a fost înmânată de prof. Cristi Gabriel Hurjui, textul gramatei fiind citit de către pr. Aurel Goraș.

Au urmat mai multe daruri muzicale oferite de grupuri vocale și instrumentale din cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, tinere vlăstare ale credinței neamului românesc.

Grupul tradițional „Dor” de la Moara, coordonat de prof. Constantin Irimia și de fiica acestuia, Alexandra, a prezentat o serie de melodii folclorice autentice din zona Bucovinei, iar Grupul Vocal „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” al Colegiului Național Militar din Câmpulung Moldovenesc, coordonat de pr. Constantin Cârloanță și dirijat de prof. Iustina Horga, au prezentat un amplu repertoriu cu caracter patriotic.

Între invitații speciali ai zilei s-a numărat și Grupul Vocal „Nikolaos” al Centrului Ecclesia Sadova II, coordonat de pr. Simion Mîndrilă și de prof. Lidica Mihaela Mîndrilă, precum și Corul „Timotheos” – Centrul Ecclesia al Colegiului Tehnic Rădăuți, coordonat de prof. Elisabeta Marici.

Toți cei care împărtășit din lumina dragostei mărturisitorilor credinței ortodoxe au primit, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, Diploma omagială „Ieroschimonahul Daniil Sandu Tudor”, pentru cinstirea eroilor mărturisitori care s-au jertfit în temnițele comuniste, în cadrul evenimentului „Chipuri ale sfințeniei”.

Arhitectura deosebită a monumentului ridicat la sfârșitul secolului al XIX-lea, „Palatul Dornelor”, veritabil Ateneu al Bucovinei, clădire care în ultimii ani a beneficiat de un amplu proces de consolidare și restaurare, este pusă în valoare în perioada aceasta de mesajul lucrărilor realizate în pastel și cărbune – îndemn viu pentru a ne iubi patria și a păstra valorile creștine ortodoxe.

Iubitorii de artă din Țara Dornelor și nu numai au putut vizita expoziția al cărei titlu este inspirat de poezia lui Radu Gyr până astăzi, urmând ca de la 1 martie 2024 lucrările să fie regăsite la București, după un periplu în întreaga țară prin care au adus bucurie și au îndemnat la reflecție.

Printre portretele expuse se numără clericii Iustin Pârvu, Cleopa Ilie, Gheorghe Calciu-Dumitreasa, Nicolae Steinhardt, Dumitru Stăniloae, Sofian Boghiu, Adrian Făgețeanu, Gherasim Iscu, Înaltpeasfințitul Pimen Suceveanul, dar și oamenii de cultură și mărturisitorii Radu Gyr, Petre Țuțea, Vasile Voiculescu, Valeriu Gafencu, Aspazia Oțel Petrescu, Mircea Vulcănescu, Traian Trifan ș. a.

Mesajul central al întâlnirii acestei zile ne poate fi reazem în fiecare moment – „Îndemn la luptă”, poem semnat de Radu Gyr:

„Înfrânt nu ești atunci când sângeri,

nici ochii când în lacrimi ți-s.

Adevăratele înfrângeri,

sunt renunțările la vis.”

 

Sursa: arhiepiscopiasucevei.ro

Citește despre: