Sfinții Trei Ierarhi, prăznuiți la Biserica Liceului Pedagogic din Iași

24 Ianuarie 2022 01:01 pr. Ioan Puiu Arhiepiscopia Iaşilor

Și în acest an, Sfinții Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur vor fi cinstiți și de către tinerii din grupul „Prietenii Sfinților Trei Ierarhi” de la Biserica Liceului Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași.

Timp de o săptămână, tinerii sunt invitați să participe la diferite întâlniri culturale și religioase care își propun să îi prezinte pe acești trei mari sfinți ai Bisericii noastre.

O primă invitație o constituie participarea la Biserica Liceului Pedagogic, la slujbele în cinstea Sfântului Ierarh Grigorie Teologul: luni, 24 ianuarie, începând cu orele 16.00 la Vecernie și Utrenie, iar a doua zi, de la 6.15, la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Întrucât începuturile Colegiul Pedagogic din Iași sunt strâns legate de Mănăstirea „Sf. Trei Ierarhi” unde a funcționat din secolul al XIX-lea o școală pentru pregătirea învățătorilor și un internat pentru tinerii meniți a ajunge învățători sătești, marți, 25 ianuarie, de la orele 15.30, tinerii noștri sunt așteptați să viziteze acest locaș de închinare și să afle mai multe despre ocrotitorii școlii și ai mănăstirii, și despre rolul acestui așezământ în dezvoltarea învățământului din Moldova.

Miercuri, 26 ianuarie, în sala de ședințe a Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor, părintele Vladislav Nedelcu, fost preot slujitor la biserica noastră, în prezent slujitor la Biserica Talpalari din Iași, îi așteaptă pe tineri pentru a dialoga pe tema „Iubește și fă ce vrei!”

Sărbătoarea Sfântului Ioan Gură de Aur, prăznuit și pe 27 ianuarie, ne va da posibilitatea să gustăm din frumuseșea privegherii unite cu Sfânta Liturghie săvârșită la Biserica noastră din Dealul Copoului, miercuri, de la orele 21.00 .

Cei care îl îndrăgesc pe Sfântul Ioan Hrisostom și au lecturat cartea scrisă de Virgil Gheorghiu Gură de Aur - atletul lui Hristos, pot participa joi, 27 ianuarie, începând cu ora 15.30, la cea de-a treia ediție a concursului cu premii intitulat Cine sunt Sfinții Trei Ierarhi. Concursul va cuprinde întrebări din această carte și va avea loc în Sala Sinaxar a Muzeului Mitropolitan.

Vineri, 28 ianuarie, de la ora 15.30, în sala de ședințe a Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor ne vom întâlni pentru a viziona și a dialoga pe baza filmului „Marea dezbatere”.

Momentul cu cea mai mare încărcătură îl va constitui slujba de hram în care îi vom cinsti pe toți cei trei ocrotitorii ai prieteniei, grupului și școlii noastre. Astfel ne vom întâlni la biserica de la Colegiul Pedagogic sâmbătă, 29 ianuarie de la ora 16.00 la slujba Vecerniei și apoi, duminică, 30 ianuarie de la ora 8.00 la Utrenie, Sfânta Liturghie și pomenirea ctitorilor.

Așteptăm alături de noi pe toți cei care doresc să se împrietenească cu Sfinții Trei ierarhi și care cred că aceste întâlniri propuse de noi îi pot ajuta.

De la același autor

Ultimele din categorie