Sfințire de biserică la Netezi, Târgu Neamț: IPS Mitropolit Teofan a săvârșit slujba de târnosire

Arhiepiscopia Iaşilor

Sfințire de biserică la Netezi, Târgu Neamț: IPS Mitropolit Teofan a săvârșit slujba de târnosire

Astăzi, în Duminica a XIV-a după Rusalii, s-a sfințit de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Biserica cu hramurile „Acoperământul Maicii Domnului” și Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Parohia Netezi, comuna Grumăzești, Protopopiatul Târgu Neamț. Slujba arhierească a marcat și a încununat toate lucrările de construcție, înfrumusețare și împodobire ale sfântului locaș, desfășurate în perioada 2000-2018.

Piatra de temelie a Bisericii cu hramurile „Acoperământul Maicii Domnului” și „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Parohia Netezi a fost pusă în anul 1999 de Peasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop vicar al al Arhiepiscopiei Iașilor, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Primul paroh al acestei parohii a fost preotul Teofil Arsene, care a păstorit comunitatea între anii 2000-2006, timp în care s-a ridicat și acoperit biserica. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, începând cu anul 2008 și până în prezent, Parohia Netezi este păstorită de preotul Constantin Dominte.  Cu ajutorul enoriașilor, a oficialităților locale și județene, în acești ultimi ani, biserica a fost împodobită cu pictură în tehnica „fresco”, executată de pictorul Victor Șeremet. De asemenea, s-au mai construit gardul din piatră și fier forjat, o casă socială și o casă parohială, ambele din cărămidă, turnul clopotniță și clopote și s-a introdus încălzirea în biserică prin pardoseală și placarea cu marmură a pardoselii. Noua catapeteasmă și mobilierul bisericesc au fost realizate din lemn de ștejar de către sculptorul bisericesc Constantin Arsenie.

Ca o încununare a lucărilor de construcție și înfrumusețare a bisericii parohiale din Netezi, slujba de sfințire a fost săvârșită de IPS Părinte Mitropolit Teofan, alături de un sobor de preoți și diaconi. Încă de la primele ore ale dimineţii, grupuri de credincioşi au sosit atât din localitate, cât şi de prin satele şi oraşele vecine, pentru a asista la evenimentul pe care enoriaşii din Netezi îl aşteptau de atâția ani. Preotul paroh și primarul localității, dar şi tineri şi copii îmbrăcaţi în tradiţionalul costum popular l-au întâmpinat la poarta bisericii pe Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care, după tradiţionala primire cu pâine şi cu sare, a fost condus de soborul slujitor până în faţa bisericii, unde a început slujba de târnosire a locaşului de cult. Biserica cu hramurile „Acoperământul Maicii Domnului” și „Sfinții Împărați Constantin și Elena”a fost sfinţită prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul şi Marele Mir, iar Sfânta Masă din altar a fost târnosită, împodobită şi pregătită pentru slujbele cultului divin. La slujba de sfinţire, urmată de slujba Sfintei Liturghii, săvârşită pe o scenă frumos împodobită, au luat parte sute de credincioşi, care au stat şi la rând pentru a trece prin Sfântul Altar.

„Fără credință și fără fapte bune, omul nu se poate apropia de Dumnezeu”

În cuvântul de învăţătură din cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a subliniat că, fără Dumnezeu, omul nu poate trăi bucurie autentică: „Viața noastră a fost gândită de Dumnezeu să fie ca o cină continuă. Dumnezeu a binevoit ca omul să se bucure în această viață, să fie plin de bucurie și să dobândească pe deplin această bucurie în veșnicia cea neînserată a Împărăției Sale. La această cină, adică la viață, Dumnezeu ne-a chemat pe toți, pentru că pe toți Dumnezeu ne iubește deopotrivă. Ne cheamă la El și ne îndeamnă ca viața noastră să fie o viață împreună cu El; El să stea cu noi la cină, noi ospătându-ne cu El. O viață cu Dumnezeu este o viață adevărată, iar o viață fără Dumnezeu, un om fără Dumnezeu, o țară fără Dumnezeu, sunt realități lipsite de sensul bucuriei, de înălțimea cuprinderii unei vieți axată pe legătura cu Dumnezeu”.

„A avea viață adevărată, a fi cu Dumnezeu la cină, înseamnă a avea haină de nuntă. Această haină de nuntă are dublă semnificație. Prima haină de nuntă este credința în Dumnezeu, iar cea  Dumnezeu prin săvârșirea faptelor celor bune, pe de altă parte, sunt ca un război care țese veșmânt frumos pentru viața omului. Fără credință și fără fapte bune, omul nu se poate apropia de Dumnezeu”, a mai spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

La finalul Sfintei Liturghii, în momentul împărtăşirii credincioşilor, pr. protopop Neculai Axentioi a dat citire hrisovului de sfinţire, după care părintele paroh  a ţinut un cuvânt de mulţumire către ctitori şi enoriaşi.

Drept recunoştinţă pentru implicarea şi hărnicia de care a dat dovadă, părintele paroh Constantin Dominte a fost hirotesit întru iconom stavrofor, primind crucea, bederniţa şi brâul roşu. IPS Părinte Teofan a felicitat atât pe părinte, pe soţia acestuia, cât şi pe ctitori şi enoriaşi, pentru felul în care au ştiut să-şi construiască şi să-şi împodobească biserica, oferind distincţii de vrednicie tuturor celor care au ajutat de-a lungul timpului la construcţia locaşului de cult. Astfel, distincția „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei” a fost oferită preoților Vasile Arsene și Teofil Arsene, precum și primarului comunei Grumăzești - Constantin I. Matasă și viceprimarului comunei Grumăzești - Constantin C. Matasă. Printre cei care au primit distincții de vrednicie s-au numărat presbitera Ana Dominte, pictorul Victor Șeremet, epitropul Constantin Diaconița.

Citește despre: