Sfințirea altarului noii biserici din lemn de la Sögel
În Duminica Sfinților Români, 18 iunie, cei trei ierarhi ai Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale și de Nord au săvârșit slujba sfințirii altarului bisericii de lemn a Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, „Sfântul Apostol Iacob” și „Sfântul Ierarh Nectarie” din Sögel-Papenburg. Aceasta este prima biserică din lemn românească, construită în stil maramureșean, din nordul Germaniei.
Alături de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim, Preasfințitul Părinte Macarie al Europei de Nord și Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului au conslujit: PC Pr. paroh Marius Gabriel Matei (Protopop al Germaniei de Nord), PC Pr. Ionuț Drăgoi (Parohia Kiel – Schleswig), PC Pr. Vlad Lia (Parohia Emden), PC Pr. Cătălin Patriche (Parohia Bremen), PC Pr. Alin Justinian Florea (Parohia Salzgitter), PC Pr. Alexandru Cărbunescu (Parohia Harburg), P. Cuv. Protosinghel Ghelasie Păcurar (Parohia Wurzburg), PC Pr. Cătălin Preda (Parohia Bonn), PC Pr. Claudiu Pătrașcu (Preot misionar în Nordrdhein-Westfalen), PC Pr. Andrei Bărbulescu (Parohia Oldenburg), PC Pr. Nicolae Țîrlea (Parohia Melle) și PC Pr. Bogdan Ilie (Parohia Osnabrück) cu participarea unui mare număr de credincioși, de la parohiile din nordul Germaniei.
Biserica a fost ridicată pe un teren concesionat de primăria orașului Sögel pentru 99 de ani, piatra de temelie fiind așezată la 9 iunie 2019. Ca urmare a frumoasei conlucrări dintre preotul și credincioșii parohiei românești și autoritățile locale, la sărbătoarea târnosirii altarului au participat și Marc André Burgdorf, prefectul districtului Emsland, Frank Klass, primarul orașului Sögel, reprezentanții Bisericilor Catolice și Evanghelice din Sögel, reprezentantul Bisericii Catolice din insula Borkum, precum și foștii primari Günther Wigbers și Irmgard Welling, cei care au susținut cu toate mijloacele construirii acestei Biserici.
În piciorul Sfintei Mese, ierarhii au așezat după rânduială hrisovul de ctitorie, precum și o părticică din moaștele Sfântului Mucenic Vincențiu, care a mărturisit la Roma în secolul al III-lea, fiind prăznuit de Biserică la 24 iulie.
Pe pagina personală de Facebook, Preasfințitul Părinte Episcop Sofian notează, cu privire la acest eveniment:
Sfințirea astăzi a altarului este, pe de o parte, o dovada a credinței, hărniciei și perseverenței părintelui Marius Gabriel Matei, a familiei lui și a parohienilor, care s-au implicat cu dăruire jertfelnică, făcând sa răsară aceasta biserică maramureșeană, care să arate spre cer în spațiul aplatizat al nordului Germaniei; pe de altă parte, ea mărturisește despre lucrarea Duhului Sfânt, uneori pe căi nebănuite sau greu de descifrat, lucrare de sfințire a noastră și a celor ce vor veni dupa noi.
În cuvântul de învățătură de după citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Părinte Macarie a vorbit despre modelul oferit de Sfinții Apostoli, care L-au urmat pe Mântuitorul, fără niciun fel de zăbavă și i-a îndemnat pe cei de față să-L urmeze pe Mântuitorul Iisus Hristos fără a-i cere explicații suplimentare, ci crezând pur și simplu în El, Cel ce este Calea, Adevărul și Viața.
La sfârșitul Sfintei Liturghii arhierești, părintele Marius Gabriel Matei a fost răsplătit, din partea Mitropoliei, cu distincția de Iconom Stavrofor, iar din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel cu Crucea Patriarhală, distincțiile fiind oferite protopopului Germaniei de Nord de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim.
În semn de cinstire și apreciere, au primit Gramata Mitropolitană de Binefăcător doamna preoteasă Laura Alexandra și credincioșii din parohie care au ajutat Biserica de-a lungul timpului, precum și autoritățile orășenești care au sprijinit construirea noului lăcaș de închinare.
După slujbă, enoriașii precum și oaspeții de aproape și de mai departe au mers în procesiune către agapa pregătită de gospodinele din parohie, mulțumind lui Dumnezeu pentru bucuria unei zile binecuvântate, de multă vreme așteptată.
Sursa: mitropolia-ro.de