Sfinţirea Apei celei Mari în oraşul Comăneşti
Sărbătoarea Botezului Domnului a fost deosebită pentru mii de credincioşi din oraşul Comăneşti. Sfânta Liturghie şi slujba sfinţirii Apei celei Mari au fost oficiate de PS Ioachim Băcăuanul. La final, s-a mers în procesiune până la râul Trotuş, unde s-au aruncat trei cruci.
PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit luni, 6 ianuarie 2014 Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Arhidiacon Ştefan” din Comăneşti, Protopopiatul Moineşti, judeţul Bacău. După cum ne-a relatat pr. paroh Vasile Ropotoaia, la final, Preasfinţia Sa a adresat un cuvânt de învăţătură credincioşilor prezenţi în care a făcut referire la Taina Botezului, la Sfânta Treime, care s-a arătat la Botezul Mântuitorului nostru Iisus Hristos și la semnificația Botezului pentru credincioși. "În fiecare an, pe data de 6 ianuarie, apa firească, care este atât de necesară vieții, devine la sărbătoarea Bobotezei un element sfințitor care ne aduce viață veșnică și putere sfințitoare dătătoare de viață spirituală duhovnicească", a remarcat Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului şi Bacăului, care a slujit pentru prima dată Sfânta Liturghie în biserica mare ocrotită de Sfântul Arhidiacon Ştefan. Părintele Vasile Ropotoaia a precizat că după terminarea lucrărilor de pictură, cel mai mare lăcaş de închinăciune din lemn din Eparhia Romanului şi Bacăului va îmbrăca veşmântul sfinţirii.
Trei cruci, aruncate în râul Trotuş
În continuare, PS Ioachim Băcăuanul, alături de pr. Costel Mareş, protopop al Protopopiatului Moineşti, şi de soborul slujitorilor, a oficiat slujba sfinţirii Apei celei Mari în centrul oraşului Comăneşti. Cu acest prilej, au fost purtate în procesiune prapuri şi cruci atât de la biserica Sfântului Ştefan, cât şi de la celelalte lăcaşuri de închinăciune din Comăneşti. "La slujbă au fost prezenți foarte mulți oameni din tot orașul. După un cuvânt de învățătură al Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul și după stropirea credincioșilor cu Agheasma Mare, ne-am îndreptat spre râul Trotuș, într-o zonă unde este o punte. Acolo s-a făcut o rugăciune pentru ocrotirea de primejdii, de ape mari, de inundații și s-a sfințit Trotușul cu apa nou sfințită a Bobotezei. S-au aruncat în apă și trei cruci. Acestea au fost lăsate să meargă spre aval, pentru a ajunge înspre Târgu Ocna, Onești, să se verse în Siret și de acolo în Dunăre și apoi în Marea Neagră", a amintit pr. Vasile Ropotoaia. Credincioşii de pe Valea Trotuşului, împreună cu preoţii merg în procesiune în ziua Bobotezei la râul Trotuş pentru a înălţa rugăciuni către Preabunul Dumnezeu. Această tradiţie a fost reluată de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul acum un deceniu, după ce a fost interzisă în perioada comunistă. La fel ca în zilele noastre, oamenii ţineau în mâini prapuri şi cruci şi mergeau cu preoţii, care stropeau cu Agheazmă Mare apa Trotuşului. Anul acesta, la Comăneşti, cu sprijinul autorităţilor locale şi prin implicarea Protopopiatului Moineşti, s-a organizat o nouă procesiune condusă de PS Ioachim Băcăuanul. După cum au mărturisit oamenii, de când se face Agheasma Mare în mijlocul oraşului, râul Trotuş nu s-a mai revărsat.