Sfințiri de biserici în Eparhia Romanului și Bacăului

Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

Sfințiri de biserici în Eparhia Romanului și Bacăului

    • Sfințiri de biserici în Eparhia Romanului și Bacăului
      Sfințiri de biserici în Eparhia Romanului și Bacăului

      Sfințiri de biserici în Eparhia Romanului și Bacăului

    • Sfințiri de biserici în Eparhia Romanului și Bacăului
      Sfințiri de biserici în Eparhia Romanului și Bacăului

      Sfințiri de biserici în Eparhia Romanului și Bacăului

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a resfințit sâmbătă, 25 mai 2019, Biserica „Sfântul Ierarh Spiridon” din Parohia Viforeni, Protopopiatul Bacău. Duminică, 26 mai, trei ierarhi ai Bisericii noastre au resfințit biserica Parohiei Grozești-Oituz, Protopopiatul Onești.

Lucrările de consolidare, restaurare și înfrumusețare de la Biserica „Sfântul Ierarh Spiridon” - Viforeni, Protopopiatul Bacău, județul Bacău, au fost încununate sâmbătă, 25 mai 2019, prin slujba Sfinţirii. Aceasta a fost săvârşită de către IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul slujitorilor a făcut parte şi părintele Constantin Busuioc, protopop al Protoieriei Bacău. La final, toți ctitorii au primit diplome de vrednicie din partea Ierarhului, iar preotul paroh Gelu Frasin a fost hirotesit iconom stavrofor. Biserica din Viforeni a fost supusă între 2010 şi 2019 unor ample lucrări de reabilitare la interior şi la exterior: s-a izolat și s-a pictat la interior, s-au restaurat catapeteasma și strănile, a fost reparat și pictat pridvorul bisericii, a fost înlocuită tâmplăria, a fost introdusă încălzire centrală, s-a refăcut Sfânta Masă şi s-au cumpărat obiecte și podoabe de cult. Ansamblul eclesial a fost întregit prin construirea, în anul 2011, a unui așezământ social, iar în anul 2012 a unei capele mortuare, a unei clopotnițe și a unei troițe, precum și a unui altar de vară (în anul 2019), care au fost sfințite acum de către Părintele Arhiepiscop Ioachim. Potrivit site-ului Eparhiei Romanului şi Bacăului, la împlinirea acestor lucrări, alături de efortul credincioșilor, s-a adăugat sprijinul acordat de Primăria Ungureni, de Consiliul local şi de numeroşi ctitori.

Trei ierarhi au sfinţit biserica din Grozești-Oituz

Biserica Parohiei Grozești-Oituz, Protopopiatul Oneşti, județul Bacău, numită și „Mausoleu duhovnicesc al eroilor Reîntregirii Neamului Românesc”, a fost resfințită duminică 26 mai 2019. Slujba a fost săvârşită de către Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, alături de IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim şi de Preafințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul slujitorilor au mai făcut parte arhimandritul Pimen Costea, vicar administrativ al Eparhiei Romanului şi Bacăului, şi preotul Ioan Bârgăoanu, protopop al Protopopiatului Oneşti. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Andrei Turcu a fost hirotonit preot pe seama Capelei „Sfântul Apostil și Evanghelist Ioan” a Protoieriei Onești. IPS Părinte Teodosie a vorbit în cuvântul adresat despre femeia samarinencă din Sihar, ca model de mărturisire a Evangheliei Domnului Hristos la toate popoarele pământului. La final, preotul paroh Simion Purice și preotul slujitor Bogdan Piștea şi-au manifestat recunoştinţa faţă de IPS Ioachim, care a sprijinit lucrările la sfântul locaş. Cu prilejul sfințirii, biserica din Grozeşti-Oituz a primit ca ocrotitori și pe Sfântul Ioan Gură de Aur, împreună cu mama sa Antusa. Mausoleul duhovnicesc al eroilor Reîntregirii Neamului Românesc din Grozeşti-Oituz străjuiește la căpătâiul a peste 18.600 de ostași căzuţi pe front pentru apărarea ţării. Edificiul a fost ridicat între 1902-1913, trecând printr-un proces de restaurare complex începând cu 2004. În Primul Război Mondial Valea Oituzului a fost martoră a trei lupte. Primele două au fost în campania din 1916 în perioada 28 septembrie/11 octombrie – 14/27 octombrie și 28 octombrie/10 noiembrie — 2/15 noiembrie. Cea de-a treia luptă s-a desfășurat în 26 iulie/8 august – 9/22 august 1917. Legat de acest loc istoric, a rămas celebrul dicton al generalului Eremia Grigorescu: „Pe aici nu se trece!”.

Citește despre: