Simpozion dedicat Părintelui Justin Pârvu, la Mănăstirea Paltin – Petru Vodă

Arhiepiscopia Iaşilor

Simpozion dedicat Părintelui Justin Pârvu, la Mănăstirea Paltin – Petru Vodă

Sâmbătă, 5 februarie a.c., cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, mănăstirea de maici Paltin – Petru-Vodă a fost gazda participanților la Simpozionul cu tema „Părintele Justin Pârvu și libertatea Duhului – în lumina isihasmului martiric din temnițele comuniste”, organizat cu prilejul aniversării a 103 ani de la nașterea marelui duhovnic și povățuitor de suflet, arhim. Justin Pârvu.

Evenimentul a fost precedat de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie arhierească, oficiată de PS Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi. După săvârșirea slujbei parastasului, credincioșii au fost invitați la agapa frățească din trapeza mănăstirii și la trisaghionul slujit la chilia vrednicului de pomenire, martir și mărturisitor al temnițelor comuniste.

În deschiderea Simpozionului, a luat cuvântul PS Paisie Lugojanul care a subliniat, printre altele:

Minunile pe care Dumnezeu le-a săvârșit cu Părintele Justin și cu cei care au ieșit în viață de acolo, precum și minunile pe care le-au trăit cei care n-au mai ieșit în viață din închisorile comuniste, au fost dăruite lor de către Dumnezeu pentru a trăi deplin credința în Hristos și a nu renunța la unirea cu Domnul. Cei care au ieșit vii de acolo, precum Părintele Justin ne-au dat nouă mărturie despre cele pe care le-au trăit, ca noi să înțelegem că rugăciunea este necesară, nu doar în momentele de tristețe sau de cumpănă sau de necaz în viața noastră, ci că rugăciunea este cum spunea părintele Teofil de la Sâmbăta, «temelia vieții creștine». Ei au trăit închisoarea ca pe o vreme a întâlnirii lor cu Dumnezeu. Deși nu l-am cunoscut personal pe Părintele Justin, aș vrea să vorbesc despre o calitate de a Părintelui pe care am înțeles-o din cuvântările lui și anume: avea dragoste față de om. Noi, deși suntem creștini ortodocși, avem o dragoste selectivă. Cred că există o unitate deplină între cei care au plecat din lumea aceasta în veșnicie și care au plecat plini de dragoste față de Dumnezeu, dar și față de aproapele, față de om, precum Părintele Justin. El a reușit și să închege comunități și să binecuvinteze lucrări ale oamenilor și să schimbe vieți prin dragostea pe care a arătat-o. Părintele Justin avea conștiința universalității Ortodoxiei. Deci, ar trebui să învățăm de la Părintele Justin că avem nevoie de rugăciune în viața noastră, avem nevoie de credință, de curaj și avem nevoie de a împărtăși dragostea lui Dumnezeu și între noi, cei care suntem în Biserică, dar cu atât mai mult și în afara Bisericii, ca «văzând ei credința voastră și faptele voastre, să creadă», ne spune Domnul Iisus Hristos.

Printre invitații la cuvânt care au evocat personalitatea și lucrarea duhovnicească, misionară și filantropică a Părintelui Justin s-au mai numărat și arhim. Hariton Negrea, starețul mănăstirii Petru-Vodă, pr. prof. Vasile Păvăleanu, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, dr. Galina Răduleanu (fostă deținută politic), pr. dr. Ștefan Mindea, Silvian-Emanuel Man.

Ziua de cinstire a marelui ctitor de locașuri sfinte și de suflete care a coincis și cu cea a mutării la Domnul a mărturisitorului Ioan Ianolide, s-a încheiat cu un trisaghion săvârșit la mormântul Părintelui Justin de la Mănăstirea Petru-Vodă. (Monahia Fotini)

Citește despre: