Simpozionul „Dumitru Stăniloae” a ajuns la a X-a ediție

Arhiepiscopia Iaşilor

Simpozionul „Dumitru Stăniloae” a ajuns la a X-a ediție

În sala „Iustin Moisescu” a Ansamblului Mitropolitan Iași a avut loc miercuri, 10 mai, deschiderea oficială a Simpozionului Internațional „Dumitru Stăniloae”, la care a luat parte și Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Ajuns la a X-a ediție, Simpozionul Internațional „Dumitru Stăniloae” este organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, în acest an desfășurându-se sub tema „Quo Vadis?, Interogații actuale privind vârstele vieții spirituale”.
 

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a transmis la începutul simpozionului un cuvânt de binecuvântare:

Viziunea creștină asupra direcției de urmat a omului este cunoscută, trăită și mărturisită de tot mai puțini. Calea Hristos este urmată din ce în ce mai puțin din cauza faptului că oamenii care cred, trăiesc și mărturisesc cu plenitudine această direcție sunt parcă tot mai puțini. Capacitatea de a iubi ca Hristos, a ierta ca Hristos și a se smeri ca Hristos sau a tinde spre acest nivel, constituie platforma chemării. Dumnezeiasca Liturghie este timpul și spațiul sfânt de trăire a stării de a iubi, a ierta și a se altoi pe smerenia lui Hristos. Tot de aici izvorăște puterea de a cunoaște calea de urmat. Apropierea de taina Maicii Domnului, care ne îndeamnă  „faceți orice vă va spune El”, adică Hristos, alcătuiește, de asemenea, fundamentul adecvat care arată direcția. Pe măsură ce există oameni ancorați în Hristos prin dragoste, iertare și smerenie și se trăiește această ancorare în Dumnezeiasca Liturghie și în relația cu Maica Domnului și cu sfinții, în aceeași măsură, sunt și oameni care descoperă direcția de urmat.

Pr. prof. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, a explicat tema aleasă de anul acesta:
 

„Quo vadis?”. De ce această întrebare acum? Pentru că suntem într-o perioadă în care, pe de o parte, Biserica noastră Ortodoxă Română a rânduit în acest an cuprinsul ei ca temă a anului omagial pastorația vârstnicilor, pentru a înțelege că vârsta senectuții este una din multele etape ale vieții, că viața nu se încheie aici. Tocmai am vorbit că El ne-a mutat de la moarte la viață și de pe pământ la Cer, cum se cântă în această perioadă. Pe de altă parte, că sunt în ceea ce se numește post-modernitate, care se caracterizează prin relativizarea totală a valorilor și prin abolirea oricărei ierarhii. Din păcate, astăzi asistăm la mai multe normalități, la mai multe adevăruri. Suntem, după unii, în epoca post-adevăr, iar în acest context, teologia ortodoxă și într-o anumită măsură, cât va fi posibil, simpozionul nostru ajuns la a zecea ediție, își propune să prezinte și problemele omului de astăzi, dar și posibilele soluții. În acest sens, au fost invitate distinse personalități, specialiști în diferite domenii: teologie, istorie, sociologie, antropologie, filologie, etc. pentru a discuta pe marginea acestor întrebări și pentru a găsi împreună un răspuns. Dacă se poate, cel mai bun.

Evenimentul a fost urmat de o Conferință inaugurală: „Umanitatea. O radiografie la zi”, invitat fiind Paul Kingsnorth cu tema „Finding Christ in the Age of Mammon: becoming Orthodox in the modern West”( „Aflarea lui Hristos în veacul lui mamona: convertirea la Ortodoxie în Vestul modern”), moderată de către pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan.

Simpozionul se desfășoară pe parcursul a trei zile și poate fi urmărit online pe paginile de Facebook și Youtube: Simpozion Dumitru Stăniloae și doxologia.ro.

Citește despre: