Simpozionul „Întâlnirea cu Duhovnicul”, la final

Arhiepiscopia Iaşilor

Simpozionul „Întâlnirea cu Duhovnicul”, la final

Sâmbătă, 14 noiembrie, s-au încheiat lucrările Simpozionului Internațional „Întâlnirea cu Duhovnicul – Părintele Dionisie de la Colciu (1909-2004)”. Evenimentul s-a desfășurat la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreafințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Întâlnirea, ce a avut loc atât la Centrul de conferințe „Providența” din Iași, cât și la Centrul Cultural „Sf. Paisie” de la Mănăstirea Neamț, s-a bucurat și de prezența mai multor părinți veniți din Sfântul Munte Athos, ucenici ai Sfântului Dionisie sau care l-au cunoscut personal pe marele duhovnic. Dintre lucările susținute în cadrul simpozionului amintim: „Experienţe duhovniceşti ale Părintelui Dionisie, ieromonahul de la Chilia Colciu din Sfântul Munte Athos” - monahul  Maxim Iviritul, „Bătrânul Dionisie, stareţul meu” - ierom. Dionisie de la Chilia ”Sfântul Gheorghe”- Colciu, Athos, „Bătrânul Dionisie așa cum l-am cunoscut” - ierom. Nifon Vatopedinul, „Sfaturi și îndemnuri duhovnicești ale Părintelui Dionisie de la Colciu, pentru lumea și omul contemporan” - pr. prof. dr. Ioan Teşu, „Ieromonahul Dionisie Aghioritul de la Colciu ca duhovnic” - ierom. Antipa de la Chilia „Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana”- Kareia, Athos, „Părintele Dionisie – chipul smerit al nevoitorului contemporan” - arhim. Melchisedec de la Mănăstirea Lupşa, „Vizitele Ieromonahului  Dionisie de la Chilia Sfântul Gheorghe  Colciu la Sfânta Mănăstire a Sfântului Pavel” - monahul Nicodim de la Mănăstirea „Sf. Pavel” - Athos,„Simplitate, sinceritate si bărbăţie duhovnicească în viaţa şi învăţătura Stareţului Dionisie” - ierom. Ignatie de la Chilia „Sf. Ipatie -Athos, „Mărturia Părinților aghioriți greci și români despre Gheronda Dionisie” - ierom. Damaschin Gritoriatul, „Act de referință  închinat Cuviosului Părinte  ce a fost printre noi, Ieroschimonahul Dionisie” - monah Gherasim Prodromitul, „ Stareţul Dionisie – duhovnic între acrivie şi iconomie” -  Virgil Vlăescu, „Preacuviosul Părinte Dionisie de la Colciu - călăuzitor duhovnicesc - așa cum l-am cunoscut” - Bousias Haralambos, „Despre cântare, tipic şi stare lăuntrică potrivită slujirii bisericeşti în lumina cuvintelor duhovniceşti ale Stareţului Dionisie de la Colciu” - autor Ion Minoiu.

„Am dorit să aducem în fața conștiinței monahale, preoțești  și creștinești din Moldova chipul unui părinte mai puțin cunoscut - duhovnicul Dionosie de la Colciu. Noi suntem foarte obișnuiți cu învățăturile și viețile părinților îmbunătățiși din zona noastră sau din țară - părintele Paisie, părintele Cleopa, părintele Justin, părintele Ioanichie. Faptul că Părintele Dionisie nu ne este foarte cunoscut se datorează și faptului că acesta, deși era român, a viețuit aproape întreaga viață în Sfântul Munte Athos”, a subliniat, în cadrul lucrărilor simpozionului, IPS Mitropolit Teofan.

Părintele Dionisie Ignat s-a născut în 22 septembrie 1909, în comuna Vorniceni din judeţul Botoşani, într-o familie de ţărani cu opt copii. Bătrânul Dionisie a trecut la cele veşnice în 28 aprilie/11 mai, 2004, la vârsta de 95 de ani, dintre care 78 de ani petrecuţi în Sfântul Munte.

Citește despre: