Simpozionul Internațional „Dumitru Stăniloae” 2021 - raport de ediție

Arhiepiscopia Iaşilor

Simpozionul Internațional „Dumitru Stăniloae” 2021 - raport de ediție

În perioada 11-14 mai s-a desfășurat Simpozionul Internațional „Dumitru Stăniloae”. Ediția de anul acesta, a VIII-a, a fost organizată de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” și de Arhiepiscopia Iașilor în parteneriat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Colegiul „Sfântul Nicolae” și Centrul de Formare Continuă al Arhiepiscopiei Iașilor.

Au fost patru zile pline de interacțiune cu șapte sesiuni de comunicări la care se adaugă Ceremonia de deschidere, Dezbaterea publică, Conferința inaugurală și Concluziile Simpozionului. În total au fost peste 14 ore de transmisiune în direct.

În cadrul sesiunii de concluzii a Simpozionului Stăniloae s-au conchis următoarele:

  1. Tema „Ortodoxie și Modernitate” a ediției de anul acesta a scos în evidență valoarea și importanța lucrării Bisericii în lume.

  2. În abordarea oricărei teme teologice suntem îndemnați să ne întoarcem în trecut, să reflectăm, asupra a ceea ce a făcut Biserica în istorie pentru a privi spre viitor.

  3. Ortodoxia aduce un corectiv atât teologiei scolastice, cât și modernității prin faptul că îl desprinde de ceea ce este trecător și orizontal și-l îndreaptă spre ceea ce este veșnic și vertical.

  4. Ortodoxia prin prospețimea și valoarea ei neprețuită, prin învățătura Sfinților Părinți ne dă conținut vieții, este deschisă spre lume și dialog, presupune o viață ascetică, recomandă o apartenență la viața liturgică a Bisericii, ea ne cere în beneficiul nostru o intensificare a vieții de rugăciune și, mai cu seamă, ne cheamă mai des la sinaxa euharistică.

Se cuvine a adresa un cuvânt de recunoștință:

  • Participanților cu lucrări în cadrul sesiunilor Simpozionului Stăniloae;

  • Moderatorilor sesiunilor Simpozionului Stăniloae;

  • Celor care au urmărit, distribuit și popularizat lucrările Simpozionului și celor care au adresat sau au trimis întrebări invitaților.

  • Susținătorilor de ateliere în liceele și seminariile teologice alături de profesorii moderatori și directorilor instituțiilor respective: seminariile din Iași, Agapia, Botoșani, Piatra Neamț, Dorohoi, Mănăstirea Neamț și liceele: Colegiul Național din Iași, Colegiul Național „Costache Negruzzi”, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Liceul Pedagogic „Vasile Lupu” și Liceul „Varlaam Mitropolitul”;

  • Principalului partener media: Doxologia, dar și celorlalți parteneri media: Trinitas TV, Radio Trinitas, Agenția de știri Basilica, Ziarul Lumina și Synopsis.ro;

  • Voluntarilor Colegiului „Sfântul Nicolae”: drd. Emanuel Buta, Alexandru Șleapcă și Vlăduț Ipate;

Vă invităm să urmăriți sesiunile integral pe Facebook sau YouTube „Simpozion Stăniloae” sau pe site Simpozionul Internațional „Dumitru Stăniloae” (simpozionstaniloae.ro)

Ne revedem în 2022, la ediția cu numărul IX, între 11-13 mai!

Citește despre: