Simpozionul național „Satul românesc – tindă a Raiului” s-a desfășurat la Straja

Luni, 20 mai 2019, la Parohia Straja II din cadrul Protopopiatului Rădăuți, județul Suceava, a avut loc Simpozionul național „Satul românesc- tindă a Raiului”, evenimentul fiind organizat la biserica Parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. 

Simpozionul, desfășurat cu binecuvântarea IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a fost structurat pe un registru divers de activități. Au avut loc susțineri, dezbateri și alocuțiuni pe marginea lucrărilor prezentate de invitați, s-au desfășurat momente artistice caracteristice zonei folclorice bucovinene și a fost organizată o expoziție cu aspecte din viața satului de munte românesc, prezentându-se portului popular specific comunelor Straja, Bilca și Putna. Printre invitați s-au aflat prof. univ. dr. Remus Rus de la Facultatea de  Teologie București, lect. univ. dr. Ioan Augustin Guriță de la Facultatea de Istorie Iași, lect. univ. dr. Călin Bârleanu de la Universitatea din Suceava dar și pr. prof. dr. Ștefan Oprea de la Seminarul Teologic Piatra-Neamț.

Evenimentul a fost s-a deschis cu săvârșirea Sfintei Liturghii, oficiată de un sobor de preoți și diaconi, după care a urmat cuvântul de bun venit din partea pr. Constantin Oprea, organizatorul acestui moment. Lucrările prezentate în cele două sesiuni s-au axat pe satul românesc ca izvor de tradiții și viață creștină. S-a discutat și despre patriarhii Bisericii Ortodoxe Române, Iustin Moisescu și Nicodim Munteanu, iar momentele artistice au fost susținute de grupul de elevi Bilcuța și de ansamblul folcloric Străjăncuța.

De la același autor

Ultimele din categorie