Simpozionul Naţional „Teologie şi Cultură”, organizat la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași
Azi dimineață, la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” Iași, a avut loc deschiderea Simpozionului Naţional „Teologie şi Cultură”. Timp de două zile, participanții vor susține lucrări în plen și vor purta discuții pe tema „Vocația sfințeniei în lumea contemporană”.
Prima ediție a Simpozionului Național „Teologie și cultură”, cu tema „Vocația sfințeniei în lumea contemporană”, se desfășoară astăzi și mâine (25 și 26 ianuarie), la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași. În aceste două zile vor participa profesori și elevi de la Seminariile Teologice din București, Cluj-Napoca, Alba-Iulia, Prislop, Tulcea, Galați, Neamț, Dorohoi și Agapia, care vor prezenta și vor dezbate mai multe teme teologie, dar și culturale.
În cadrul deschiderii oficiale, directorul seminarului ieșean, pr. prof. dr. Constantin Simiraș a evidențiat care este scopul organizării acestei manifestări:
Scopul simpozionului nostru este de a pune în lumină dialogul dintre teologie și cultură, dar și de a familiariza pe tinerii noștrii elevi seminariști cu opera, viața și contribuția teologică a Sfinților Trei Ierarhi, mari ierarhi ai bisericii. Un alt obiectiv este faptul că dorim ca elevii noștrii să se familiarizeze și cu opera și viața altor personalități contemporane care au făcut posibil cest dialog dintre cultură și teologie.
Părintele prof. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, a vorbit, la rândul său, despre cel mai important obiectiv al acestui simpozion:
Și acesta este unul dintre obiectivele simpozionului nostru, de a reflecta pe marginea a ceea ce ne spune Biserica, a ceea ce ne-au învățat și ne-au arătat Sfinții Părinți, demonstrând că sfințenia poate fi atinsă. Vă doresc ca aceste zile la Iași, astăzi și mâine, să fie frumoase, să fie cu rezultate deosebite și, dacă pot să miște puțin și sufletul, să lumineze și inima și să întărească voința, ar fi lucruri bineplăcute lui Dumnezeu.
De asemenea, prof. dr. Denisia-Elena Mănoiu, inspector de religie în cadrul ISJ Iași, a transmis un mesaj de întâmpinare:
Vă invit să găsiți măcar câteva repere care să vă spună că vocația sfințeniei în lumea contemporană este posibilă. Este o întreprindere – și grea, dar și esențială în același timp – să mergeți pe această cale și să nu vă opriți. „Îndrăzniți!”, cum spune Mântuitorul. El abiruit lumea cu lucrul acesta, iar noi trebuie să mergem pe urmele Sale. Dumnezeu să vă binecuvânteze și să vă dea puterea ca, în urma acestei întreprinderi frumoase, să descoperiți și să mergeți pe urmele sfințeniei, să vă faceți bucurie din întâlnirea pe care o aveți astăzi, să vă rămână prietenii pe viață și să vă aduceți aminte de prima ediție a simpozionului. Mult succes tuturor și întreprindere frumoasă!
Tot în deschiderea evenimentului, pr. prof. Cristian Barnea, a transmis un cuvânt de binecuvântare din partea IPS Părinte Teofan:
Cuvântul de binecuvântare din partea Părintelui Mitropolit Teofan, binecuvântare care trebuie înțeleasă în primul rând ca rugăciune, trebuie înțeleasă și ca grijă. Și când spun grijă, mă refer la marea atenție pe care o dă corpului profesoral, elevilor și ostenitorilor, în general, nu numai seminarului ieșean, ci și celorlalte cinci seminarii din Arhiepiscopia Iașilor, fiind aproape de nevoile acestor instituții, de proiectele lor, și prezent în activitățile și demersurile pe care le inițiază fiecare seminar în parte.
Întâlnirea a continuat cu susținerea conferinței inaugurale „Educația pentru și prin valori autentice – reconsiderări actuale”, de către prof. Univ. Dr. Constantin Cucoș de la Universitatea „Al. I. Cuza”, dar și cu alte susțineri de referate din partea participanților.