Simpozionul Național „Valori perene în creația Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania”, desfășurat la Suceava, a ajuns la cea de-a X-a ediție

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Simpozionul Național „Valori perene în creația Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania”, desfășurat la Suceava, a ajuns la cea de-a X-a ediție

Cetatea Sucevei a fost pentru a zecea oară gazda Simpozionului Național „Valori perene în creația Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania”, eveniment care are scopul de a readuce în actualitate aspecte din opera teologică, ştiinţifică şi literară a celui care a fost iubitor de carte, de Biserică și de Neam, vrednic arhiereu al Bisericii lui Hristos, primul Mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului.

Manifestarea culturală dedicată ierarhului Bartolomeu Anania este organizată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, de Asociația Școlară Suceveană pentru Educație și Dezvoltare și Fundația „Mitropolitul Bartolomeu” Cluj-Napoca în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Universitatea „Ștefan cel Mare”, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava, Mănăstirea Dragomirna, Mănăstirea „Sfântul Gheorghe” Buciumeni, Parohia „Sfântul Nicolae” Șcheia.

Lucrările și discuțiile întâlnirii desfășurate în sala Auditorium „Joseph Schmidt” a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava s-au concentrat în jurul scrierilor mitropolitului Bartolomeu Anania, om de cultură, scriitor, poet, eseist și dramaturg al literaturii românești.

În cadrul festivității de deschidere au luat cuvântul prof. univ. dr. Mircea Diaconu, prorector al Universității „Ștefan cel Mare”, prof. Daniela Ceredeev, inspector pentru disciplina Religie din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Suceava, și prof. Grigore Bocanci, inspector școlar general.

A urmat un moment artistic deosebit susținut de Grupul „Copiii Voievodului”, de la Școala Gimnazială „Grigore Ghica Voievod” din Suceava, și anume dramatizarea „Păhărelul cu nectar”, după Valeriu Anania.

Lucrările Simpozionului Național „Valori naţionale în creaţia Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania”, aflat anul acesta la a X-a ediție, au adus în atenție frumusețea și profunzimea teologică a cuvântului împărtășit de mitropolitul Bartolomeu Anania, conferențiari din Cluj, Iași, Alba Iulia, Galați, Suceava, dar și din Bruxelles, profesori, teologi și cercetători destăinuind felul în care acesta a rodit în inima fiecăruia.

Între cei care au evocat personalitatea marelui ierarh și cărturar se numără prof. univ. dr. Virgil Nistru-Țigănuș, scriitorul Grigore Ilisei, pr. scriitor Ion Buga, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă – Universitatea „Babeș-Bolyai”, pr. prof. univ. dr. habil. Jan Nicolae, Facultatea de Teologie Ortodoxă – Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai”, arhim. dr. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, pr. Mihai Cobziuc, consilier eparhial în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și pr. Cezar Onesim, organizator și drd. la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

Domnul Grigore Ilisei, scriitor și jurnalist de presă, radio și televiziune, a mărturisit că acest eveniment păstrează vie amintirea meșterului cuvântului. „Colocviul Bartolomeu Anania a devenit un reper în viața spirituală a țării. E un lucru prețios, pentru că Bartolomeu Anania e un tezaur și un lucru de referință în istoria Bisericii Ortodoxe Române, a teologiei românești. A fost un monah paradigmatic, un gânditor. A fost un retor de excepție, un om al cuvântului, al cuvântului rostit omiletic. Memorabile sunt predicile pe care le susținea și care cucereau pe cei care ascultau. Dar și un meșter al cuvântului scris. Și în același timp, un măiastru traducător al cuvântului biblic. Versiunea pe care ne-a dat-o Cărții Cărților e una cu adevărat pivot în existența tălmăcirilor din Noul și Vechiul Testament, cu o limbă care își păstrează aromele vechi și, în același timp, are strălucirea rostirilor din ziua de astăzi. E meritul organizatorilor acestui colocviu care perpetuează memoria acestei mari figuri, figuri stelare a Bisericii Ortodoxe Românești, a Ortodoxiei în general și, în felul acesta, ceea ce spunea Sadoveanu în povestirea lui, Ochi de urs, că morții noștri nu mor niciodată câtă vreme nu-i uităm, își găsește în acest chip întrupare.”

Conferențiarii au subliniat importanța păstrării moștenirii lăsate de mitropolitul și omul de cultură Bartolomeu Anania neamului românesc, mărturisind și cum l-au descoperit pe acest slujitor al cuvântului care reprezintă o continuă sursă de inspirație pentru cei care sunt dornici să-l întâlnească.

Despre această întâlnire cu caracter cultural științific, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă a afirmat:

Un eveniment care ne-a adus din nou aproape de spiritul viu al mitropolitului Bartolomeu, de forța sa modelatoare, pentru că în decursul activității de la Cluj, ca arhiepiscop și, după aceea, ca mitropolit, eu am colaborat îndeaproape cu Înaltpreasfinția sa. De câte ori vin la acest simpozion, organizat aici în Bucovina, zic că mă întâlnesc cu dorul Mitropolitului Bartolomeu. Mă întâlnesc cu aceste zone care sunt pline, dacă vreți, de spirit național; o temă foarte dragă mitropolitului, tema aceasta a patriei, pe care noi o privim, de data aceasta, din perspectiva paternității, a pater-ului care, pentru o vreme, a fost modelul nostru de viețuire, de slujire, în sfera aceasta a cuvântului. De aceea ne-am bucurat să vedem încă o dată la Suceava, pentru că a fost a zecea întâlnire, să vedem încă o dată creionate câteva din reperele fundamentale ale creației mitropolitului, în calitate de creator de literatură, dar și grija sa deosebită pentru tânăra generație. De aceea am propus ideea aceasta a întrupării Logosului, el definindu-se adesea ca un om încuvântat. A întrupării Logosului, a apropierii noastre de emblematicele figuri ale culturii române, atât din zona patriotismului, cât și din zona literaturii. Mă gândesc aici, de pildă, la Ioan Valahul, mă gândesc la Calinic sau, de ce nu, la Mihai Eminescu, că doar câteva zile au trecut de când l-am sărbătorit. Așa că ne-am bucurat și ne-am împlinit acest dor de Bartolomeu și sperăm ca spiritul său să fie viu în generația tânără pe care a iubit-o și a slujit-o cu un devotament extraordinar, încercând mereu să semene semințele speranței, a nădejdii și, bineînțeles, a creșterii într-o morală vie a Împărăției Cerurilor.

Evenimentul a cuprins și lansarea cărții „Valori perene în creația Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania”, volum apărut la Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, în colaborare cu editura Renașterea. Publicația reunește lucrările din primele 8 ediții ale Simpozionului, materiale inedite despre cel care se autointitula „un ocnaș al Bibliei“, fiind cel care a tradus Sfânta Scriptură vreme de 10 ani.

Această a X-a ediție a Simpozionului Național Valori perene în creația Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania se înscrie într-o dinamică a fidelității față de providențialul Mitropolit al Ardealului și al nostru al tuturor. Suntem recunoscători, pe de o parte, Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, care a binecuvântat organizarea și a susținut desfășurarea lucrărilor acestui simpozion și care, în aceeași măsură, a binecuvântat apariția volumului SUMMUM al prelegerilor tuturor edițiilor anterioare ale simpozionului la Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Suntem recunoscători, în aceeași măsură, Inspectoratului Școlar Județean Suceava, în mod special domnilor inspectori generali care participă, în fiecare din ultimele ediții, la lucrări. De asemenea, Colegiului Tehnic „Petru Mușat”, reprezentat prin doamna director Maria Teodoreanu, și doamna profesor Oana Diana Onesim care dovedesc o grijă deosebită, a declarat prof. Daniela Ceredeev.

Între cei care au primit în dar idei culturale dintre cele mai înalte și emoții profunde s-au numărat elevi ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei”, monahii de la Mănăstirea Piatra Fântânele, profesori și studenți ai Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean, precum și membri ai Asociației Şcolare Sucevene pentru Educaţie şi Dezvoltare.

Ne-am bucurat să ne aflăm astăzi la Suceava pentru a fi prezenți la Simpozionul Național dedicat mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania. Prezența noastră, a clujenilor, este una foarte amplă. Sunt mai mulți părinți profesori care astăzi au conferențiat. Și din asistență vreau să aduc aminte că este o prezență foarte numeroasă, din punct de vedere al călugărilor, pentru că au venit maicile de la Piatra Fântânele, locul unde adesea mitropolitul Bartolomeu adăsta pentru liniștire sufletească și trupească. Este unul care vrea să mențină memoria mitropolitului pentru veșnicie. De aceea îi felicităm pe organizatori și le suntem recunoscători, noi clujenii, tuturor, a mărturisit arhim. dr. Dumitru Cobzaru.

În acest an aniversar, Marelui Premiu al Simpozionului „Mitropolitul Bartolomeu Valeriu Anania” a fost oferit părintelui prof. univ. dr. habil. Jan Nicolae, Facultatea de Teologie Ortodoxă – Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia. „În primul rând, sunt fericit să ajung din nou la Suceava și la Dragomirna, la acest forum cultural Bartolomeu Valeriu Anania care iată inspiră o seamă de profesori de la Suceava și din țară care vin să celebreze memoria și opera acestui mare cărturar al Bisericii și al culturii române. Desigur că a fost o surpriză decernarea acestui premiu, pentru că, desigur, mă sfiesc în fața eforturilor pe care le-au făcut mulți alții să evoce și să păstreze vie memoria acestui om minunat al Bisericii și al culturii române.”

Manifestarea cultural-științifică a fost transmisă LIVE de către Sectorul Media și Comunicare a Centrului Eparhial, pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Evenimentul va continua mâine, 21 ianuarie 2022, când, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, la Mănăstirea Dragomirna va fi săvârșită slujba de pomenire a Mitropolitului Bartolomeu Anania, strămutat la cele veșnice în urmă cu aproape 12 ani, de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Sursa: arhiepiscopiasucevei.ro

Citește despre: