Simpozionul „Taina Omului – firescul Rugăciunii. Experiența isihastă în mileniul III”, la final

Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

Simpozionul „Taina Omului – firescul Rugăciunii. Experiența isihastă în mileniul III”, la final

Sediul Protopopiatului Onești, judeţul Bacău, a găzduit în perioada 15-16 februarie 2022, Simpozionul Internațional „Taina Omului – firescul Rugăciunii. Experiența isihastă în mileniul III”.

Evenimentul a avut loc cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, şi a fost coordonat de către părintele Ioan Bârgăoanu, protopop de Oneşti. Moderatorul sesiunilor de comunicări a fost preotul Petru Pavăl, slujitor la Catedrala „Pogorârea Sfântului Duh” din Onești. Simpozionul s-a bucurat de prezenţa (fizică şi online) a invitaţilor din ţară şi din străinătate, iar cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim a fost citit de către părintele Valentin Băltoi, consilier al Sectorului Cultural al Eparhiei Romanului şi Bacăului.

După expunerile invitaţilor din străinătate, participanţii din ţară dezbătut tema rugăciunii și a isihasmului din diverse perspective. Miercuri, 16 februarie, a fost comemorată jertfa martirilor credinței care au pierit în Penitenciarul-Spital Târgu Ocna, potrivit site-ului Eparhiei Romanului şi Bacăului.

După Sfânta Liturghie din Paraclisul „Sfântul Ioan Teologul”, aflat în clădirea Protopopiatului Onești, prof. univ. dr. Mihai Chițoiu, de la Facultatea de Filosofie și Științe Politice a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și pr. prof. univ. dr. Ioan Valentin Istrati, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Ovidius” din Constanța, au concluzionat ideile principale ale simpozionului.

Programul a continuat cu un itinerariu pe traseul: Biserica „Sfinţii Împărați Constantin și Elena” din Târgu Ocna - Penitenciarul-Spital Târgu Ocna - bisericile din comuna Mănăstirea Cașin.

Citește despre: