Sinaxe cu stareții și starețele din Botoșani și Neamț

6 Februarie 2021 01:52 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor

Mănăstirile Sihăstria Voronei, Sihăstria Neamț și Văratec au găzduit zilele trecute sinaxele monahale cu stareții și starețele din județele Botoșani și Neamț. Întâlnirile, ce au fost prezidate de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, au avut tema „Practicarea Rugăciunii lui Iisus în viața monahală”.

Miercuri, la Mănăstirea Sihăstria Voronei, a avut loc sinaxa cu stareții și starețele din județul Botoșani. Alături de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei au fost prezenți la întâlnire părintele arhimandrit Nichifor Horia, stareţul Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi şi exarhul administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor și părintele arhimandrit Ioan Harpa, starețul Mănăstirii Popăuți și exarh al mănăstirilor din zona Botoşani. Sinaxa a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către IPS Părinte Teofan, în cadrul căreia a avut loc și o hirotonie, cea a ierodiaconului Anastasie Anichitei întru ieromonah, după care s-au desfășurat lucrările pe tema „Practicarea Rugăciunii lui Iisus în viața monahală”.

Joi, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei s-a întâlnit la Mănăstirea Sihăstria Neamț cu părinții stareți din județul Neamț. Sfânta Liturghie a fost săvârșită în biserica mare a așezământului monahal, având loc și o hirotonie, cea a monahului Vichentie Ciobanu, întru ierodiacon. Alături de IPS Părinte Teofan și de părintele exarh administrativ Nichifor Horia, s-a aflat și părintele arhimandrit Luca Diaconu, starețul Mănăstirii Bistrița și exarhul mănăstirilor din zona Neamț. În cadrul sinaxei, a fost săvârșită de ierarh și de stareții prezenți și o rugăciune de pomenire pentru duhovnicii și stareții înmormântați în cimitirul Mănăstirii Sihăstria.

Vineri a urmat sinaxa cu cele nouă maici starețe din zona Neamț, care s-a desfășurat la Mănăstirea Văratec. Întâlnirea a urmat în mare același program ce precedentele: a debutat cu Sfânta Liturghie săvârșită de IPS Părinte Mitropolit Teofan, după care a urmat sinaxa propriu-zisă, prezentându-se referate și discuții pe tema „Practicarea Rugăciunii lui Iisus în viața monahală”.

Lucrările sinaxelor monahale cu stareţii şi stareţele din Botoșani și Neamț s-au încheiat cu discuţiile legate de diferite probleme administrative şi cu audienţele primite de IPS Părinte Mitropolit Teofan.

De la același autor

Ultimele din categorie