Slujbă arhierească la hramul Schitului „Sfântul Mina” Târgu Neamț
Astăzi, 11 noiembrie, Schitul „Sfântul Mina” din apropierea orașului Târgu Neamț și-a cinstit ocrotitorul. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a săvârșit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi.
Credincioșii din zona orașului Târgu Neamț, dar și alți pelerini din zona Moldovei, au participat în această dimineață la hramul Schitului „Sfântul Mina”. Obștea monahală și clerici din împrejurimile orașului l-au avut ca oaspete pe Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul care a săvârșit, cu prilejul hramului, Sfânta Liturghie.
După citirea pasajelor scripturistice rânduite a fi citite în această zi, Preasfinția Sa a explicat credincioșilor prezenți cât de mare a fost credința Sfântului Mina:
Omul care stă statornic întru adevăr va înțelege puterea dreptei credințe și va cinsti Cuvântul lui Dumnezeu și va lucra, iar cuvântul lui va deveni nu doar un cuvânt pe care îl vestește, pe care îl vorbește și pe care îl prețuiește, ci unul pe care îl trăiește, cuvânt care îi schimbă viața, cuvânt care îl face să devină altfel și îl înnoiește. Pentru acest cuvânt este în stare până la moarte să își ducă trăirea sa și mărturia sa. De aceea există această sabie care desparte între adevăr și minciună, între credincios și necredincios, între cel care este statornic în cinstirea adevărului lui Dumnezeu și a iubirii și a celui ce șovăie sau devine potrivnic. În lumea aceasta, atât de amestecat, găsim: adevăr și minciună, bucurie și durere, încât sabia lui Hristos este cea care ne vădește că veșnicia înseamnă separarea desăvârșită a acestora. Când bucuria va fi deplină, și cei ce mărturisesc adevărul se vor bucura s-o facă fără nicio umbrire și fără nicio împotrivire. Cei ce iubesc frumusețea și bunătatea lui Dumnezeu se vor bucura desăvârșit de acestea. Și iată că au fost oameni și vor fi până la sfârșitul veacurilor, care rămân neclintiți în mărturia Cuvântului lui Dumnezeu și în trăirea lui. Sfântul Mina a fost unul dintre aceștia.
La finalul slujbei arhierești, tânărul preot Cezar Ilie Murariu a primit hirotesia întru duhovnic, iar ieromonahul Sava, viețuitor al schitului, a fost hirotesit protosinghel.
Cine a fost Sfântul Mare Mucenic Mina?
De origine egipteană, Sfântul Mina s-a născut aproape de Memphis, pe timpul împărăției lui Dioclețian și Maximian. Rămas orfan de copil, a ajuns în armata romană, dar s-a retras în deșert, pentru a se nevoi, după ce a fost dat primul ordin de persecuție a creștinilor.
Binecuvântat cu puterea de a face minuni, l-a întâlnit pe Sfântul Macarie Egipteanul, care i-a spus să se întoarcă printre oameni, ca să sfârșescă pe câmpul de luptă, precum un ostaș. Întors acasă și mărturisind, fără ezitare, credința lui în Dumnezeu, Sfântul Mina a fost ucis, fiindu-i tăiate mâinile, picioarele și apoi capul.
Scurt istoric
Schitul a fost înființat în 1955, sub numele Schitul Grași. În 1959 a fost desființat, iar după 1989 a fost reactivat prin grija arhim. Victorin Oanele, starețul Mănăstirii Sihăstria, de care și aparține. În 2003, datorită faptului că foarte mulți credincioși veneau la schit, s-a început construirea unei biserici mari, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon”.