Slujba de binecuvântare a Noului An la Catedrala Mitropolitană. IPS Teofan: „Nădăjduim că vom fi mai aproape de Domnul”

Arhiepiscopia Iaşilor

Slujba de binecuvântare a Noului An la Catedrala Mitropolitană. IPS Teofan: „Nădăjduim că vom fi mai aproape de Domnul”

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a participat în această seară, 31 decembrie 2020, la slujba trecerii în Noul An, oficiată la Catedrala Mitropolitană din Iași. Conform rânduielilor transmise de Patriarhia Română, în contextul prelungirii stării de alertă, slujba de binecuvântare a fost săvârșită imediat după Vecernie.

Credincioșii ieșeni au luat parte în această seară la slujba trecerii dintre ani, care a fost săvârșită imediat după oficierea Vecerniei. Acatisul Domnului nostru Iisus Hristos a fost citit de Părintele Mitropolit Teofan, dimpreună cu părinții Catedralei.

La final, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a adresat celor prezenți un cuvânt de binecuvântare: „Puțin câte puțin, anul 2020 se încheie. Pătrundem de mâine în Noul An iar noi ne vom încadra în rânduiala timpului, vom încerca să viețuim cât mai aproape de normalitatea cu care ne-am obișnuit anul acesta, având ceva experiență și în lupta cu noua boală molipsitoare. Nădăjduim că vom fi mai curajoși, mai încrezători în mila lui Dumnezeu, mai aproape de El și de ceea ce El așteaptă de la noi”.

Ce cuprinde slujba de binecuvântare a Noului An?

Conform Agenției de știri a Patriarhiei Române – Basilica.ro, „rânduiala stabilită de Sfântul Sinod în anul 2011 prevede citirea Acatistului Domnului nostru Iisus Hristos întrucât în ziua de 01 ianuarie ne amintim de momentul când Fiul lui Dumnezeu, întrupat, a primit numele de Iisus.

Iisus înseamnă în limba ebraică, «Dumnezeu mântuieşte». În cadrul acatistului este pronunțat de aproximativ 200 de ori. Slujba care se săvârşeşte în noaptea trecerii dintre ani, publicată de Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă, mai cuprinde următoarele patru rugăciuni:

  • Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul către Mântuitorul (a Acatistului);
  • rugăciune de mulţumire;
  • Două rugăciuni de intrare în noul an: una din tradiţia liturgică română şi slavă (cea care va fi citită și la slujba de Te Deum oficiată după Sf. Liturghie în prima zi din an) şi alta din tradiţia greacă”.

Anul acesta, conform indicațiilor oferite de Patriarhia Română și din cauza prelungirii stării de alertă, în care deplasarea în afara domiciliului este interzisă după ora 23.00, slujba de binecuvântare a Noului An a fost oficiată imediat după slujba Vecerniei.

Vă invităm să vizionați și: (Video) IPS Teofan: „Nădăjduim că vom fi mai curajoși, mai încrezători în mila lui Dumnezeu, mai aproape de El”

Citește despre: