Slujbă de pomenire la 40 de zile de la mutarea la Domnul a Părintelui Efrem Filotheitul

13 Ianuarie 2020 10:16 Cătălin Acasandrei Ortodoxia în lume

S-au împlinit patruzeci de zile de când Părintele Efrem Filotheitul, fost stareţ al Mănăstirii Filoteu din Muntele Athos, a trecut la cele veşnice.

Sâmbătă, 18 ianuarie, la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Serres (Grecia), Înaltpreasfinţitul Părinte Theologos, Mitropolit de Serres şi Nigriti va săvârși Sfânta Liturghie, urmată de o slujbă de pomenire pentru Părintele Efrem Filotheitul, informează orthodoxianewsagency.gr.

***

Părintele Efrem Filotheitul a trecut la Domnul pe 8 decembrie, la ora 7.00 dimineața, ora României (respectiv ora 22.00, ora locală, în Arizona), la vârsta de 92 de ani. Cuviosul Efrem (Filotheitul) din Arizona (n. 1927) este unul dintre cei mai renumiți părinți ortodocși contemporani, ucenic al lui Gheron Iosif Isihastul († 1959), lângă care s-a nevoit timp de 12 ani; ctitor a 17 mănăstiri ortodoxe în America de Nord.

Părintele Efrem a fost cunoscut ca un adevărat stareţ athonit, având mii de fii duhovniceşti în întreaga lume: monahi, clerici şi laici. Este considerat a fi cel dintâi care a întemeiat o mănăstire după tipic athonit pe pământ american. Începând cu anul 2005, stareţul Efrem s-a mutat în Statele Unite ale Americii unde a întemeiat şaptesprezece mănăstiri (atât de maici, cât şi de călugări), toate în jurisdicţia Arhiepiscopiei Ortodoxe Greceşti din America şi Canada.

De la același autor

Ultimele din categorie