Slujbă de priveghere în cinstea Sfintei Cuvioase Parascheva, la Catedrala Mitropolitană din Iași

În seara zilei de sâmbătă, 12 iunie, la Catedrala Mitropolitană din Iași a fost săvârșită slujba privegherii în cinstea Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.

În zilele de 12 şi 13 iunie 2021, ȋn Arhiepiscopia Iaşilor se aniversează 380 de ani de la aducerea moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva de la Constantinopol la Iaşi. Sfintele odoare au reprezentat un dar al Patriarhiei Ecumenice pentru domnitorul Moldovei, Vasile Lupu, fiind aşezate cu multă cinste în frumoasa biserică, atunci zidită, a Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi”.

Cu acest prilej, slujba Privegherii (Vecernia unită cu Litia și Utrenia) din ajunul Duminicii a VII-a după Paști a fost săvârșită, începând cu ora 16.00, de către Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, înconjurați de părinții slujitori ai catedralei.

La finalul slujbei, Preasfințitul Nichifor a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit despre importanța zilei de 13 iunie, subliniind contribuția importantă pe care domnitorul Vasile Lupu a avut-o în cadrul momentului providențial petrecut cu aproape patru veacuri în urmă în cetatea Iașilor:

„Se împlinesc, mâine, 380 de ani de la aducerea moaștelor Sfintei Cuvioase Parascheva în biserica Sfinților Trei Ierarhi, prilej de a ne vădi mulțumirea lui Dumnezeu pentru un asemenea dar adus Moldovei, dar și de a pomeni pe domnitorul Vasile Lupu, cel prin care Dumnezeu a lucrat o asemenea binecuvântare, nu doar pentru Moldova, ci pentru țara întreagă. Sfânta Parascheva, cinstită îndeosebi în Bulgaria și în Serbia, pentru că acolo a stat ani de zile, a binevoit, de 380 de ani, să rămână în mijlocul nostru, ascultând rugăciunile, împlinindu-le și săvârșind minuni pe care le mărturisesc mulți dintre cei ce vin cu credință să se închine sfintelor moaște. Vasile Lupu a auzit, cu siguranță, încă din copilăria lui, despre moaștele Sfintei Parascheva care au stat mulți ani la Târnovo. Ajungând domnitor al Moldovei, zidește o preafrumoasă biserică închinată Sfinților Trei Ierarhi […] și în această ctitorie a gândit să își aducă darul cel mai de preț – moaștele Sfintei Parascheva – cărora negreșit s-a închinat încă din copilăria lui. Astfel, în 1641, moaștele Cuvioasei erau întâmpinate la Iași de către domnitorul Vasile Lupu, alături de Mitropolitul Varlaam. Și de atunci, zi de zi, Sfânta Parascheva umple de nădejde și de credință inimile ieșenilor, binecuvântând acest oraș”.

Mâine, începând cu orele 7.00, va fi săvârșită slujba Miezonopticii, apoi vor fi citite Psaltirea și Canoanele, după rânduiala obișnuită, urmate de Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, de Ceasuri și de Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, săvârșită pe esplanada din fața Catedralei Mitropolitane. În cadrul Sfintei Liturghii vor fi citite și rugăciuni de mulțumire aduse Bunului Dumnezeu pentru pentru toate binefacerile primite în aceste veacuri de când a rânduit ca Sfânta Cuvioasă Parascheva să își găsească tihnă în inima Moldovei.

Slujba va fi transmisă LIVE pe pagina de Facebook Doxologia și pe canalul de YouTube doxologia.ro.

De la același autor

Ultimele din categorie