Slujba înmormântării părintelui protosinghel Nifon - „omul cel odihnitor”

Arhiepiscopia Iaşilor

Slujba înmormântării părintelui protosinghel Nifon - „omul cel odihnitor”

Slujba înmormântării părintelui protosinghel Nifon Onu, trecut la cele veșnice la vârsta de 89 de ani, a fost săvârșită ieri, în biserica şi cimitirul Mănăstirii Cetăţuia, de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Alături de ierarh a slujit părintele stareţ Arsenie Hanganu și un sobor de preoți și diaconi.

Părintele protosinghel Nifon Onu, vieţuitor al Mănăstirii Cetăţuia din Iaşi, a fost înmormântat ieri. Slujba înhumării a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, alături de părintele stareţ Arsenie Hanganu și un sobor de preoți și diaconi. Părintele Nifon a fost condus pe ultimul drum și de o parte dintre ucenici și apropiați.

În cuvântul de mângâiere rostit la finalul slujbei de înmormântare, Părintele Episcop Nichifor Botoșăneanul a evidențiat faptul că părintele Nifon a fost un „om odihnitor”:

„L-am văzut la chilie de multe ori îndurerat, cu dureri de picioare, după cuvântul psalmistului: «Zilele anilor noştri sunt şaptezeci de ani. Iar de vor fi în putere optzeci de ani şi ce este mai mult decât aceştia osteneală şi durere». În cazul anilor din urmă ai părintelui Nifon era și osteneală și durere, dar nu întristare. Sufletul lui nu era nici îndurerat, nici obosit. Părintele Nifon, pe care l-am cunoscut bine, nu era un om care să se plângă, care să-și mărturisească cu ușurință greutățile vieții. Pot spune că era un suflet care aducea pacea, un suflet împăcat, un suflet care mângâia pe cei din jur și sunt încredințat că dumneavoastră înșivă l-ați cunoscut așa, ca un om odihnitor. Această pace este cea pe care și noi o căutăm și care înfrumusețează pe om. Și aceasta este împlinirea călugărului, pentru că monah înseamnă «bătrân frumos». Dacă învățăm să ne purtăm suferințele și să învățăm din ele pentru a mângâia pe cei din jur, pentru a le înțelege suferința, devenim frumoși, devenim oameni de care celălalt simte drag să se apropie. Și părintele Nifon a fost unul dintre acești oameni. Ne rugăm împreună ca Dumnezeu să-i adâncească părintelui această pace și să-l odihnească după cum sufletul său a dorit și să-l învrednicească și pe el și neamul lui să cunoască adânc lumina Învierii. Să ne ajute Dumnezeu să avem parte și noi de rugăciunile lui, iar părinții care au rămas în mănăstire să continue duhul lui de rugăciune”.

Născut la 4 aprilie 1932, părintele Nifon Onu a primit călugăria în biserica Mănăstirii Cetăţuia. Aici s-a întors şi a vieţuit în ultimii ani ai vieţii pământeşti, după ce a trecut prin mai multe obşti monahale şi ascultări administrative eparhiale.

„Prezenţa părintelui protosinghel Nifon în obştea monahală a Cetăţuiei a însemnat bucurie şi pildă vie de trăire monastică ortodoxă, în cel mai curat duh al lui Hristos. Blândeţea, răbdarea şi dragostea sa rămân cu noi, dincolo de spaţiu şi timp. Nu vă vom uita, părinte Nifon. Veţi fi mereu în rugăciunile şi inimile noastre. Dumnezeu să vă odihnească, cu sfinţii Săi. Amin!”, se arată într-un mesaj postat de Mănăstirea Cetățuia pe Facebook.

Vezi și Galeria FOTO completă din cadrul evenimentului: Părintele protosinghel Nifon, „omul cel odihnitor”, a fost înmormântat la Mănăstirea Cetăţuia

Citește despre: