Slujbe arhiereşti la Oneşti şi Huşi

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a sfinţit duminică, 4 noiembrie 2018, capela Parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae”. Tot dumincă, PS Părinte Ignatie a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Huşi.

Credincioșii au participat în număr mare duminică, 4 noiembrie 2018, la sfinţirea Capelei „Toţi Sfinţii” a Parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae” din Onești, Protopopiatul Onești, judeţul Bacău. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul slujitorilor a mai făcut parte şi părintele Ioan Bârgăoanu, protopop al Protopopiatului Oneşti. În cuvântul său, Părintele Arhiepiscop Ioachim a vorbit despre parabola Bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr. La final, preotul paroh Ioan Berdan a mulțumit ierarhului pentru că a a slujit în Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae”. Înaltpreasfinţitul Ioachim a oferit preotului paroh Crucea Țării de Jos, cea mai înaltă distincție pentru clerici a Eparhiei Romanului și Bacăului, iar preoților împreună slujitori le-au fost oferite diplome de excelență. Începând cu anul 2014, cu binecuvântarea chiriarhului, preotul paroh Ioan Berdan din dorința de a întregii ansamblul ecclesial, a pornit ridicarea unei capele mortuare. Această lucrare a fost sprijinită de părinții slujitori ai parohiei, capela fiind ridicată din cărămidă, cu acoperiș din tablă, având formă de navă, cu absidă la altar și Sfântă Masă. Împlinirea acestui frumos proiect a fost realizat cu sprijinul credincioșilor oneșteni, al Consiliului Local al Primăriei Municipiului Onești, precum și al unor oameni de bine ce au dorit să-și înscrie numele în rândul ctitorilor de lăcașuri sfinte.

Slujire arhierească la Huşi

În Duminica a 22-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Huşi. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic „Sfânta Mare Muceniţă Chiriachi” al catedralei. Ierarhul a explicat pilda bogatului nemilostiv şi a săracului Lazăr, atrăgând atenţia asupra pericolului autoidolatrizării şi al indiferenţei faţă de ceilalţi: „Când îţi idolatrizezi bogăţia şi te laşi purtat de trufia vieţii, când eşti orbit de ea, devii un om corupt. Pentru că nu te saturi niciodată cu cât ai şi trebuie să inventezi tot felul de tertipuri pentru a câştiga cât mai mulţi bani. Când intră demonul bogăţiei în tine, te schimonoseşte, te desfigurează, şi nu mai ştii că există şi alţii în jurul tău si toată viaţa ta devine o viaţă de corupţie. Dumnezeu nu vrea să fim săraci, El vrea să muncim, să fim oameni oneşti şi să nu transformăm bogăţia într-un mijloc, iar banul să devină unica realitate a vieţii. Pentru că atunci nu mai ai nume, te dezumanizezi! Dumnezeu ne-a lăsat să ne completăm unii pe alţii, să ne ajutăm unii pe alţii”. Potrivit site-ului Eparhiei Huşilor, in cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop Ignatie a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Alexandru Bahnar, referent în cadrul Arhivei Centrului eparhial Huşi.

Citește alte articole despre: slujbă, preoţi, credincioși, slujire, Huși, Onești, ierarh

De la același autor

Ultimele din categorie