Slujire arhierească și concert de colinde în a treia zi de Crăciun la Mănăstirea Putna

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Slujire arhierească și concert de colinde în a treia zi de Crăciun la Mănăstirea Putna

În a treia zi de Crăciun, 27 decembrie 2019, credincioșii din Bucovina s-au rugat la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, la Mănăstirea Putna. După slujbă, cei prezenți au participat la tradiționalul concert de colinde. Cu acest prilej a fost lansat un film realizat de Trinitas TV despre ctitoria ștefaniană.

De sărbătoarea Sfântului Arhidiacon Ștefan, zeci de persoane au participat la Sfânta Liturghie oficiată de PS Episcop Damaschin Dorneanul, dimpreună cu un sobor de preoți din obștea mănăstirii, din Bucovina de Nord și din Basarabia.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Părinte Episcop a afirmat că harul și puterea Duhului Sfânt le obținem prin tainele Bisericii: „Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan făcea minuni și semne mari în popor, iar Sfântul Evanghelist Luca ne spune că Sfântul Ștefan era plin de har și de putere. Ce este harul și puterea? Suntem botezați, am primit de la Dumnezeu în momentul botezului o nouă identitate, cea de creștin, și am primit puterea Duhului Sfânt prin Taina Mirungerii”.

În continuare, începând cu ora 12.30, a avut loc concertul tradițional de colinde „La poartă la Ștefan Vodă”. În deschidere, părintele arhim. Melchisedec Velnic, starețul așezământului monahal, a prezentat filmul „Mănăstirea Putna” realizat de Televiziunea Patriarhiei Române - Trinitas TV - cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Documentarul este format din două părți: „Epoca ștefaniană” și „Tradiție, cultură și spiritualitate”.

„Pe lângă bucuria acestor colinde, suntem aproape de încheierea unei perioade de sărbătoare din viața Mănăstirii Putna. Și anume, suntem la încheierea sărbătoririi a 550 de ani de existență a mănăstirii. În 2016 am sărbătorit 550 de ani de la punerea pietrei de temelie, iar în acest an, 2019, am sărbătorit 550 de ani de la sfințirea mănăstirii. Pentru obștea de azi a mănăstirii și pentru obștea largă, anume credincioșii care vin regulat la slujbe aici, este o sărbătoare a recunoștinței. Suntem recunoscători sihaștrilor care au nevoit în aceste locuri înainte ca Sfântul Ștefan cel Mare să ctitorească mănăstirea. Ei au chemat harul lui Dumnezeu în această vale a Putnei. În această perioadă de sărbătoare și recunoștință, am dorit mult să aducem un dar: un film despre istoria, viața și mesajul Putnei”, a afirmat părintele stareț Melchisedec Velnic.

În cadrul concertului de colinde, mai multe grupuri din Bucovina și din Basarabia au vestit Nașterea Domnului în casa Sfântului Voievod Ștefan cel Mare.

Citește despre: