Slujire arhierească la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” - Groşi

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Slujire arhierească la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” - Groşi

În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, 10 martie 2019, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Rădăuţilor, a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” - Groşi.

Arhiereul a fost întâmpinat cu pâine şi sare de către soborul de preoţi şi diaconi, precum şi de mulţi credincioşi din localitate. Sfânta Liturghie a fost săvârşită în biserica mănăstirii care are drept hram sărbătoarea închinată Maicii Domnului. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic „Sfânta Kassia din Bizanţ”, alături de obştea monahală şi de toţi închinătorii.

„Cuvintele şi textele slujbelor din timpul Postului Mare insistă asupra acestor virtuţi: rugăciune, post şi milostenie, iertarea oamenilor, a semenilor noştri. Mântuitorul ne spune: «Deci, dacă îţi vei aduce darul tău la altar şi acolo îţi vei aduce aminte că fratele tău are ceva împotriva ta, lasă darul tău acolo, înaintea altarului, şi mergi întâi şi împacă-te cu fratele tău şi apoi, venind, adu darul tău». Şi Dumnezeu a căutat să ne împăcăm cu El, jertfindu-Se până la moarte, şi încă moarte pe Cruce”, a spus ierarhul, în cuvântul de învăţătură.

De asemenea, părintele arhimandrit Alexie Ichim, stareţul Mănăstirii Groşi, a mulţumit Înaltpreasfinţitului Pimen pentru împreuna-rugăciune şi împreuna-slujire, pentru că „a binecuvântat mai întâi Sfânta Liturghie prin prezenţa Înaltpreasfinţiei Sale, apoi a binecuvântat mulţimea credincioşilor care a fost prezentă la sfânta slujbă”.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a oficiat o slujbă de panihidă pentru ctitorii şi creştinii plecaţi la Domnul. De asemenea, ierarhul a sfinţit un rând de veşminte preoţeşti donate sfintei mănăstiri. Obştea călugărilor a oferit la final o agapă pentru închinătorii veniţi de departe.

Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” - Groşi îl are drept ctitor pe părintele protosinghel Mihail Horga, care a început construcţia sfântului locaş în anul 1995. El şi-a dorit ca micul aşezământ monahal să fie metocul Schitului Sihla. După trecerea la cele veşnice a ctitorului, lucrările au fost preluate de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. Sfinţit în 1996, schitul a devenit mănăstire de sine stătătoare, având în componenţă biserica mare, cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”, paraclisul cu hramurile „Izvorul Tămăduirii” şi „Sfinţii Arhangheli”, precum şi un cămin pentru oamenii vârstnici, unde îşi au adăpostul 13 persoane. Membră a Asociaţiei „Bio-România”, mănăstirea este şi centrul care promovează agricultura ecologică, aprovizionând centrele sociale şi căminele de bătrâni ale arhiepiscopiei cu produse lactate.

Citește despre: