Slujiri ale Preasfințitului Părinte Ignatie

Episcopia Huşilor

Slujiri ale Preasfințitului Părinte Ignatie

    • Slujiri ale Preasfințitului Părinte Ignatie
      Slujiri ale Preasfințitului Părinte Ignatie

      Slujiri ale Preasfințitului Părinte Ignatie

Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat slujba Învierii la Catedrala Episcopală din Huşi. Prima parte a Utreniei Învierii a fost săvârşită în faţa statuii Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, iar Canonul Învierii şi Sfânta Liturghie în interiorul locașului de închinare.

Cuvântul pastoral adresat credincioşilor s-a intitulat „Paştile cele adevărate – trecerea de la spaimă şi nelinişte la bucurie şi Lumină”. În ziua praznicului Învierii Domnului, Vecernia de Paști, numită și „A doua Înviere”, a fost săvârșită în Catedrala Episcopală din Huși de către PS Ignatie. În cadrul slujbei, potrivit tradiţiei, pericopa evanghelică rânduită a fost citită în 12 limbi. În cuvântul de învăţătură, Ierarhul Huşilor a vorbit despre etapele în care creşte şi rodeşte credinţa în viaţa fiecăruia.

Luni, 20 aprilie, în a doua zi de Paşti, Preasfinţia Sa a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Huşi. Preasfinția Sa a explicat, în cuvântul de învăţătură, de ce prima săptămână după Înviere este numită „Săptămâna Luminată”, atenţionând totodată asupra faptului că participarea la Sfânta Liturghie şi la celelalte slujbe ale Bisericii ne ajută să înţelegem şi să ne trăim profund credinţa.

În a treia zi de Paşti, Episcopul Huşilor a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Schimbarea la Faţă” din municipiul Huşi. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a descris starea lăuntrică pe care o aveau ucenicii Luca şi Cleopa şi din ce motiv nu L-au recunoscut pe Hristos: „Pasajul evanghelic ne vorbeşte despre însoţirea celor doi ucenici, Luca şi Cleopa, de către Hristos, pe Care ei L-au perceput ca fiind un «Străin». L-au perceput ca pe unul care nu are nicio legătură şi nu este la curent cu cele întâmplate în Ierusalim. Din dialogul lor cu Domnul Hristos reiese, cu suficientă pregnanţă, faptul că drama Vinerii celei Mari era mult mai puternică în sufletele lor decât nădejdea că ei se vor întâlni cu Hristos Cel înviat. În drumul acesta, de la Ierusalim la Emaus, s-a consumat una din cele mai minunate călătorii pe care a putut-o consemna vreodată istoria umanităţii. A fost o călătorie în care cei doi ucenici au constatat că inima lor ardea, era învăpăiată de tot ceea ce Hristos le grăia”.

Joi, 23 aprilie 2020, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Episcopul Huşilor, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Huşi. În omilia rostită, Preasfinţia Sa a vorbit despre atitudinea pe care este bine să o adopte creştinii în faţa celor care prigonesc, calomniază şi dispreţuiesc credinţa şi pe cei care o practică. Totodată, Preasfinţia Sa a explicat că sursa dezechilibrelor din viaţa noastră este faptul că Hristos lipseşte din centrul ei.

Vineri, 24 aprilie 2020, de sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, Preasfinţitul Ignatie a săvârşit Sfânta Liturghie în Paraclisul cu hramurile „Întâmpinarea Domnului”, „Duminica Tuturor Sfinţilor” şi „Sfântul Vasile de la Poiana Măului” din cadrul Mănăstirii Bujoreni, care a fost sfinţit cu acest prilej. Ierarhul a atras atenţia asupra necesităţii de a-L oferi şi celorlalţi pe Hristos, ca sursă de vindecare şi echilibru în viaţă, iar apoi a arătat că Maica Domnului este cea care L-a dăruit lumii întregi pe Hristos: „Maica Domnului este singura care a simţit că Hristos nu va fi învins de moarte, ci El va birui moartea cu adevărat. Să ne învrednicească Maica Domnului să Îl dăruim pe Hristos semenilor noştri. Cu o singură condiţie: aceştia să Îl dorească”. În cadrul Sfintei Liturghii săvârşite la Mănăstirea Bujoreni, Preasfinţitul Părinte Episcop Ignatie a hirotonit întru ierodiacon pe monahul Iachint, vieţuitor în obştea acestui aşezământ.

Citește despre: