Slujiri arhierești la Rădăuți
În Duminica Femeilor Mironosițe, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, s-a aflat în mijlocul obștei de călugări viețuitori în Mănăstirea „Sf. Ierarh Leontie” din Rădăuți. Acatistul Mântuitorului şi Ceasurile au fost urmate de Sfânta Liturghie arhierească, oficiată în biserica mare a mănăstirii, în sobor numeros, de 30 de preoți și diaconi. La final, toţi închinătorii, împreună cu soborul slujitor, s-au îndreptat spre partea de est a oraşului, acolo unde Înaltpreasfințitul Pimen a binecuvântat locașul de cult al mănăstirii de monahii „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”.
Duminica trecută, biserica Mănăstirii „Sf. Ierarh Leontie” din Rădăuți s-a dovedit neîncăpătoare pentru numeroșii credincioși veniți să participe la Sfânta Liturghie oficiată de IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Soborul ce l-a înconjurat pe ierarh a fost unul numeros - 30 de preoți și diaconi; printre slujitori s-au numărat și arhim. Iustin Dragomir, starețul Mănăstirii „Sf Ierarh Leontie”, precum și pr. Petru Lupăştean, protoiereu de Rădăuţi. La momentul cuvenit din slujbă, doi monahi au fost hirotoniţi în diacon, respectiv preot.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a subliniat importanța vestirii Învierii de către femeile mironosițe: „Această duminică poate fi numită Ziua femeii. În lumea civilă, Ziua femeii este celebrată pe 8 Martie. Este un lucru frumos și sărbătorirea pe 8 Martie, însă o mai mare însemnătate are Duminica Mironosițelor. De ce? Pentru că femeile mironosițe l-au slujit pe Mântuitorul Iisus Hristos și au vestit faptul Învierii Lui - temelia credinței noastre”.
La finalul Sfintei Liturghii,toţi închinătorii, împreună cu soborul arhieresc, s-au îndreptat spre partea de est a oraşului, acolo unde s-a construit mănăstirea de maici cu hramul „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”. IPS Părinte Pimen şi preoţii au fost întâmpinaţi de copiii din aşezământ, după care s-a oficiat slujba Aghezmei şi s-a stropit lăcaşul de cult în vederea slujirii, până la sfinţirea cea mare.
Aflată în imediata apropiere a Aşezământului „Sf. Ierarh Leontie” - unde sunt crescuţi şi educaţi 130 de copii- mănăstirea de maici este impresionantă prin frumuseţea construcţiei şi detaliilor care o împodobesc. Piatra de temelie a fost aşezată în 2010, locașul de cult fiind construit din zid.Pentru început, obştea monahiilor numără 9 vieţuitoare. Pe lângă biserica mare, complexul monahal cuprinde un corp de chilii, case pentru maici, arhondaric, stăreţia şi gospodăria anexă. Documente istorice atestă că în acest loc a existat mai demult o mănăstire.