Speranţe pentru creştinii din Egipt
Comunităţile creştine din Egipt vor avea dreptul de a reconstrui bisericile distruse în luna august şi chiar a construi altele noi, fără a se mai cere autorizaţia prezidenţială. În trecut, doar prin semnătura preşedintelui egiptean, creştinii puteau spera la un nou Altar. Exemplul cel mai grăitor este biserica Sfinţilor Petru şi Pavel din Nubaria, pentru care permisul de construire a fost semnat după 17 ani de insistenţe şi nu fără intervenţia Ambasadei Rusiei la Cairo.
Credincioşii egipteni au motive de speranţă, după o vară plină de violenţe asupra bisericilor, şcolilor şi magazinelor deţinute de comunitatea creştină. Ne reamintim cum, la sfârşitul lunii august, membrii Frăţiei Musulmane au ieşit în stradă şi au strigat „islam sau moarte”. În seara de 29 august 2013, au fost stropite cu sânge şi apoi devastate 42 de biserici ce aparţineau atât comunităţii copte, cât şi Patriarhiei Ortodoxe a Alexandriei. În urma acestor evenimente, Egiptul îşi număra martirii, acei creştini care au ieşit să-şi apere bisericile şi mormintele părinţilor.
Luna noiembrie a adus un plus de speranţă comunităţii creştine, datorită noului proiect de Constituţie al Egiptului. Aşa cum informează Al-Nour, centrul de presă al comitetului care iniţiază noul proiect de constituţie, articolul 47 prevede „libertatea de religie: oportunitatea de a mărturisi orice credinţă, depăşirea prevederii tradiţionaliste musulmane faţă de religiile cărţii (evrei şi creştini)”.
În acelaşi articol este prevăzut dreptul comunităţilor creştine de a reconstrui bisericile distruse în luna august şi chiar a construi altele noi, fără a se mai cere autorizaţia prezidenţială. În trecut, doar prin semnătura preşedintelui egiptean, creştinii puteau spera la un nou Altar. Exemplul cel mai grăitor este biserica Sfinţilor Petru şi Pavel din Nubaria, pentru care permisul de construire a fost semnat după 17 ani de insistenţe şi nu fără intervenţia Ambasadei Rusiei la Cairo.
Prin modificările cerute, noua Constituţie acordă bisericilor creştine acelaşi statut cu moscheile cultului musulman. O biserică se poate ridica într-o anume localitate, dacă se face dovada că, pe teritoriul acesteia, cel puţin 10% dintre oameni sunt creştini.
Până la aprobarea noii Constituiţii, comunitatea creştină încă se confruntă cu mari lipsuri. Daunele suferite sunt estimate la 20 milioane de dolari, fără a se mai socoti pierderile de vieţi omeneşti. Creştinii se roagă în continuare sub cerul liber sau, cel mult, în corturi. Încă se suferă de pe urma revoluţiei. Ca să oficieze dumnezeiasca Liturghie, este nevoie de pază armată. Chiar dacă e toamnă, credincioşii egipteni ştiu, cu siguranţă, că „primăvara arabă” nu s-a terminat.