Sprijin internațional în acțiunile de întrajutorare a refugiaților ucraineni desfășurate de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Sprijin internațional în acțiunile de întrajutorare a refugiaților ucraineni desfășurate de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

De la începutul tensiunilor militare din Ucraina, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin contribuția celor care au dat dovadă de solidaritate și iubire de aproapele, credincioși, voluntari, organizații non-guvernamentale, agenți economici sau instituții din România și din afara granițelor țării, le este alături cetățenilor afectați de conflictul armat din țara vecină.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, încă din data de 24 februarie 2022 a fost constituit un comitet alcătuit din clerici ai Centrului Eparhial, protoierei, exarhi și coordonatori de voluntari, pentru a identifica cele mai eficiente măsuri de sprijinire a cetățenilor ucraineni aflați în tranzit sau care intenționează să rămână pe teritoriul României.

Astfel, în toată această perioadă, la cele două centre de sprijin umanitar ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cel din punctul de trecere a frontierei Siret și cel aflat în Gara Burdujeni, au fost prezenți în permanență voluntari, clerici și mireni, membri ai organizațiilor de tineret, o bună parte cunoscători de limbă ucraineană, care le-au oferit refugiaților apă, ceai, alimente, produse de igienă, îmbrăcăminte și încălțăminte, sprijin în găsirea mijloacelor de transport sau cazare, dar și asistență duhovnicească.

Datorită numeroaselor apariții media în care au fost relatate acțiunile de ajutorare a refugiaților din țara vecină demarate de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, dar și a bunei relații pe care o are cu Biserica Ortodoxă Română, Biserica Anglicană și-a manifestat dorința de a acorda un sprijin financiar în susținerea activităților filantropice derulate la nivelul eparhiei noastre pentru victimele războiului din Ucraina.

Preotul William Taylor, reprezentantul Arhiepiscopului de Canterbury pentru dialogul cu Bisericile Ortodoxe, s-a aflat ieri, 15 martie 2022, la punctul de trecere a frontierei Siret, a stat de vorbă cu refugiați, cu voluntari ai eparhiei, dar și cu autoritățile prezente, delegați ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Alături de reprezentanții Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a vizitat taberele de refugiați, dar și unul dintre centrele de colectare a ajutoarelor umanitare din eparhie, Așezământul „Sfântul Ierarh Leontie” din Rădăuți. Trimisul Bisericii Anglicane a apreciat implicarea și buna colaborare în toate activitățile de întrajutorare a celor care trec în această perioadă prin momente dificile și le-a mulțumit pentru grija pe care o arată față de aceștia.

Printre cei care au ajuns ieri în țara noastră s-a numărat și Victoria, mama a două fetițe gemene de numai doi ani, Katia și Tania (Ecaterina și Tatiana). Cele trei au reușit să plece din apropierea Kievului, una dintre cele mai afectate zone de bombardamente, în jumătate de oră fiind nevoite să își împacheteze toată viața și să pregătească câteva lucruri necesare pentru un nou început. Înfricoșate de ororile războiului, dar puternice, cu lumina speranței în suflet, au ajuns inițial în Cernăuți, iar mai apoi în Siret, datorită unor oameni cu inimă mare.

Un moment cu adevărat emoționant a fost întâlnirea cu jucăriile din spațiul provizoriu destinat refugiaților ucraineni, în care au fost conduse de preotul Daniel Petrașuc, traducător, unul dintre cei mai activi voluntari aflați în această perioadă în Vama Siret. De fiecare dată când cei mici trec pragul acestei locații, părintele îi ia în brațe, le vorbește, le dăruiește jucării și baloane colorate. Ne-a dezvăluit, de altfel, și primele cuvinte rostite de Katia și Tania cu zâmbetul până la urechi: „Căsuța noastră? Căsuța noastră!”. Mama, cu lacrimi în ochi, le-a strâns puternic în brațe și le-a mulțumit românilor pentru primirea călduroasă, pentru produsele oferite, dar și pentru sprijinul acordat în găsirea unui spațiu de cazare.

Ca și în celelalte zile, arhipăstorul Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, a fost prezent la punctul de trecere a frontierei Siret, a vorbit cu câțiva voluntari pentru a afla detalii despre dificultățile cu care se confruntă atât cetățenii ucraineni, cât și ei, și a discutat despre oportunitatea diversificării măsurilor de intervenție. La final a adresat mulțumiri tuturor voluntarilor și un cuvânt de încurajare celor greu încercați.

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților face un apel către toți credincioșii de a spori rugăciunea în aceste zile tensionate. Mai mult, cei care doresc să se alăture acestor acțiuni umanitare, sunt îndemnați să ia legătura cu preotul paroh sau să doneze în conturile Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților:

în lei: RO51 RNCB 0234 0370 1091 0014,

în euro: RO78 RNCB 0234 0370 1091 0110

în dolari: RO30 RNCB 0234 0370 1091 0004

deschise la Banca Comercială Română, cu mențiunea sprijin refugiați Ucraina.

Sursa: arhiepiscopiasucevei.ro

Citește despre: