(Video) A început a doua ediție IBMF

Știri

(Video) A început a doua ediție IBMF

A doua ediție a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași a debutat miercuri, 26 septembrie 2018, cu Sfânta Liturghie oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Catedrala Mitropolitană din Iași.

Răspunsurile la strană au fost oferite de Grupul Psaltic „Chivotul” din Iași, precum și de membrii Asociației „Sf. Roman Melodul” din Tesalonic conduși de către

Panagiotis Neochoritis, Arhonte Protopsalt al Marii Biserici a lui Hristos (Patriarhia de Constantinopol).

Slujba a fost urmată de festivitatea oficială de deschidere a Festivalului, ce a avut loc în Sala „Iustin Moisescu” a Complexului Mitropolitan din Iași.

În cadrul Deschiderii Oficiale a fost acordată distincția de vrednicie „Crucea Moldavă” din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei domniei sale, prof. univ. dr. Georgios Konstantinou pentru întreaga sa activitate științifică, didactică și interpretativă.

În continuare au luat cuvântul diferite personalități ale Iașului: Prof. univ. dr. Ovidiu-Gabriel IANCU, Președintele Senatului Universității Al. I. Cuza din Iași, Prof. Mihaela Mariana ȚURA, Inspector Școlar General Adjunct ISJ Iași și Conf. univ. dr. Maria Alexandru - Universitatea Aristotel (Tesalonic, Grecia), membru al Comitetului științific al Festivalului.

De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a adresat un cuvânt celor prezenți.

Festivitatea de deschidere s-a încheiat prin Conferința inagurală „Muzica bizantină - interpretare, cercetare și predare", susținută de D-l Georgios Konstantinou.

Evenimentele vor continua în această seară prin Concertul de Muzică Bizantină Cultă Vocal-Instrumentală susținut de Ansamblul vocal-instrumental „Sf. Roman Melodul” din Tesalonic, sub conducerea domnului Panagiotis Neochoritis.

Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași este organizat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, prin Sectorul Învățământ, alături de partenerii săi.