(Video) Simpozion dedicat părintelui Dimitrie Bejan la ediția a XII –a  

30 Mai 2019 20:32  |  Evenimente
video:   Bogdan Bulgariu

Joi, 30 mai 2019, începând cu ora 14.00, la Parohia „Sfântul Vasile cel Mare” din Hârlău, județul Iaşi, s-a desfășurat cea de-a XII-a ediție a simpozionul dedicat părintelui Dimitrie Bejan, anul acesta având titlul: „Părintele Dimitrie Bejan și satul românesc”

Activitatea a început cu săvârșirea slujbei Parastasului de către părinții prezenți la simpozion. Pomenirea a fost oficiată la mormântul părintelui Dimitrie Bejan, aflat în cimitirul Parohiei „Sfântul Vasile cel Mare” Hârlau.

Invitaţii au fost dintre ucenici ai părintelui Dimitrie Bejan şi nu numai, dar enumerăm pe: părintele Florin Tuscanu, părintele Gheorghe Bogus de la parohia Sineşti, părintele Dan Rotaru de la Dorobanţi – Dorohoi, părintele Iustin Neagu, duhovnic la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iaşi, părintele Lăzărică Dumitru, părintele Amargheoalei Mihai de la Parohia „Sf. Nicolae” Hârlău, Cornel Gheorghiţă de la Piatra-Neamţ, Anechitei Cornelia, nepoata părintelui, dar şi mulţi alţi invitați. Aceştia ne-au încântat duhovniceşte cu amintiri din viaţa părintelui Dimitrie Bejan.

Părintele Dimitrie Bejan a fost unul dintre marii mărturisitori și supraviețuitori ai temnițelor comuniste. Din 1942 până în 1948 a trecut prin mai multe lagăre sovietice, iar după 1948 a fost închis în pușcăriile țării natale tocmai pentru că susținuse în fața bolșevicilor adevărul că Basarabia și Bucovina sunt pământ românesc. Eliberat abia în 1964, este urmărit și prigonit de comuniști până după 1990, timp în care rugăciunile și sfaturile sale au întărit pe o mulțime de preoți și credincioși care îl cercetau. În septembrie 1995 trece la Domnul, lăsându-ne câteva dintre cele mai cutremurătoare mărturii ale perioadei comuniste.

Video pe aceeași temă

Ultimele din categoria Evenimente

Video de Bogdan Bulgariu

Pe aceeași temă

Recomandările zilei

Citește și