Studenți sirieni, în apărarea Mănăstirii Sfântului Matei din Irak

Religia în lume

Studenți sirieni, în apărarea Mănăstirii Sfântului Matei din Irak

„Dacă un popor nu are istorie, nu va avea nici viitor. Mănăstirea acesta este singura noastră istorie rămasă în picioare! Noi nu suntem speriați, pentru că Dumnezeu ne-a dat un sentiment de pace. Știm, totuși, că și în câteva secunde Statul Islamic ar putea fi aici”.

Purtătoare a unei istorii de 16 secole, mănăstirea închinată Sfântului Evanghelist Matei este o dovadă palpabilă că religia creștină a existat în câmpia Ninive cu mult timp înaintea apariției islamului ca sistem religios. Din acest motiv, de mai bine de două luni, soldații Statului Islamic încearcă să alunge puținii călugări, iar mănăstirea își propun s-o transforme în  depozit de armament sau închisoare pentru prizonieri.

Satul din apropiere a fost deja cucerit de către Statul Islamic, majoritatea sătenilor creștini refugiindu-se în Kurdistan. Singurii care au rămas, sfidând și asumându-și posibilitatea morții au fost monahii mănăstirii.

Yousuf Ibrahim, starețul mănăstirii siriene iacobite, a povestit pentru Christian Post drama mănăstirii sale: „Ne culcăm seara, fără a ști dacă dimineață vom mai fi aici. Cerul se luminează și putem vedea loviturile aeriene. Cerul se aprinde pe timp de noapte dar, desigur, nu suntem speriați. Dumnezeu ne ocrotește”.

Pentru că mănăstirea se află pe linia frontului dintre Statul Islamic și armata guvernamentală irakiană, mai mulți studenți sirieni iacobiți s-au alăturat părinților. Unul dintre ei, Karaikos Ahmed a mărturisit pentru sursa citată că, de bunăvoie s-a înrolat la apărarea mănăstirii: „Dacă un popor nu are istorie, nu va avea nici viitor. Mănăstirea acesta este singura noastră istorie rămasă în picioare! Noi nu suntem speriați, pentru că Dumnezeu ne-a dat un sentiment de pace. Știm, totuși, că și în câteva secunde Statul Islamic ar putea fi aici”.

 

Citește despre: