Suceava bucuriei și a rugăciunii – Hram în Cetatea Sfântului Ioan cel Nou

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Suceava bucuriei și a rugăciunii – Hram în Cetatea Sfântului Ioan cel Nou

Veșmântul luminos de sărbătoare a fost o constantă în luna iunie pentru Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, care și-a sărbătorit ocrotitorul atât la începutul, cât și în a doua parte a lui Cireșar. Ziua de 24 iunie este un dublu praznic liturgic, în Biserica ortodoxă făcându-se pomenirea nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, dar și a aducerii moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou în Suceava, capitala domnilor mușatini.

Hramul prin tradiție al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a îndreptat și în anul 2023 pașii a numeroși credincioși, pelerini de mai aproape sau de mai departe, pentru a cinsti moaștele Sfântului Ioan, apărătorul și sprijinitorul dreptei credințe, ostașul adevărat și neînfricat al lui Hristos.

Racla cu odorul cel mai de preț al Sucevei a fost așezată în ultimele trei zile spre închinare celor care îl cinstesc cu evlavie, într-un baldachin special pregătit și împodobit cu flori, sânzienele din mâinile împreunate discret în rugăciune și teii din curtea așezământului monahal aducându-și propria ofrandă, ca o tămâie bine mirositoare.

În această zi de sărbătoare pentru vechea reședință domnească, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur a fost săvârșită de șase ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

Din soborul slujitor au mai făcut parte Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcop al Hușilor, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul mixt „Sfântul Ioan cel Nou” al Catedralei Arhiepiscopale, dirijat de pr. Ionuț Lucian Tablan Popescu. În contextul declarării la nivel național a anului 2023 ca „Anul cultural Ciprian Porumbescu”, în cadrul slujbei Rugăciunea Tatăl Nostru a fost interpretată în varianta compusă de geniul Baladei românești, ca parte a unui demers de a integra în slujirea liturgică mai multe piese aparținând marelui compozitor român.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a rostit un cuvânt de învățătură prin care a evidențiat rolul de modele pe care cei doi Sfinți Ioan prăznuiți astăzi ar trebui să îl aibă în viața noastră prin multitudinea virtuților cu care și-au împodobit viața.

„Sfinții Ioan Botezătorul și Ioan cel Nou de la Suceava se întâlnesc în același drum al mărturisirii, pentru că nu s-au temut de stăpânitorii acestei lumi, cum de multe ori ne temem noi, ce zice unul, ce zice altul, ce îți zic cei mai mari, ce îți zic cei mai mici; foarte rar ne gândim și ce zice Dumnezeu în această situație. Ei au căutat să vadă ce zice Dumnezeu, ce gândește Dumnezeu. În orice situație concretă din viață și-au urmat gândul lui Dumnezeu și nu gândurile oamenilor. De aceea, iubiți credincioși, sfinții Ioan Botezătorul și Ioan cel Nou de la Suceava sunt chipuri binecuvântate care inspiră pe tot omul, dar inspiră în mod special pe cei tineri și pe părinții lor. (…) Creștinul adevărat este atent, veghează, dar nu-și pierde niciodată nădejdea. Să-L rugăm pe Dumnezeu să ne ajute în această statornicie a credinței, să ne dăruiască puterea de a ne lăsa inspirați de chipurile sfinților, de a încerca, pe măsura noastră, să mergem pe același drum pe care au călătorit ei și să ascultăm cuvântul Sfântului Apostol Pavel din Epistola către Romani care zice, adresându-se acestora, Dumnezeul nădejdii să vă umple pe voi de toată bucuria şi pacea în credinţă, ca să prisosească nădejdea voastră, prin puterea Duhului Sfânt”.

În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a rostit rugăciunile de dezlegare și cele pentru sănătate trupească și sufletească.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a oferit binefăcătorilor și sprijinitorilor lucrării Bisericii distincții de vrednicie, semn al prețuirii și recunoștinței pentru meritele deosebite în promovarea și susținerea valorilor creștin-ortodoxe. Cel dintâi care a primit Ordinul „Crucea Bucovinei”, cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a fost domnul Hanna Hannania, primar al orașului Bethleem – Palestina, care în cadrul cuvântului de mulțumire a subliniat legătura spirituală între comunitatea creștină din Țara Sfântă în care S-a născut Mântuitorul nostru Iisus Hristos și cea din România, țară numită Grădina Maicii Domnului.

A urmat domnul Nikos Hadjistephanou, primar al orașului Karavas – Cipru, care, pentru a ilustra comuniunea în credință, i-a oferit la rândul său Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic o copie a unei vechi cruci bizantine și medalia cu stema Primăriei orașului pe care îl conduce.

Domnul contraamiral (r) Ion Condur, comandant al flotei Marinei Militare Române, fiu al satului Boroaia, a punctat faptul că, deși fizic este departe de aceste meleaguri, inima i-a rămas în dulcea Bucovină, motiv pentru care încearcă să se implice cât mai mult în viața comunității.

Alte persoane evidențiate au fost doamna Elise Stan, etnomuzicolog, care a primit Ordinul „Crucea Bucovinei”, și doamna manager Loredana Costea, cea care an de an se îngrijește de împărțirea de pachete cu alimente pelerinilor Sfântuțului Sucevei, căreia i-a fost acordat, în semn de recunoștință, Ordinul „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou”. Nu în ultimul rând, Wincero Creative Group a fost distins cu același ordin pentru contribuția esențială la conturarea noii identități vizuale a Revistei teologice „Candela” a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Următorul moment a fost dedicat celor mai recente apariții editoriale ale Editurii Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Prima alocuțiune i-a aparținut domnului Alexandru Prelipcean, lect. univ. dr. în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, care a prezentat primul volum al seriei a III-a din „Candela. Revistă de teologie și cultură a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților”. Domnia sa a subliniat că este vorba despre o ediție înnoită a jurnalului bisericesc-literar inițiat la 1 iulie 1882 de mitropolitul Silvestru Morariu-Andrievici al Bucovinei, cu apariție neîntreruptă între 1882 și 1914 (seria I) și 1923-1946 (seria a II-a), respectiv 1991-2000 (apariție tip buletin oficial rezumativ). Noul format al Revistei „Candela” păstrează în mare măsură structura edițiilor din perioada interbelică și postbelică, între paginile sale regăsindu-se studii de anvergură din diferite domenii (teologie, istorie, filologie clasică, literatură și arta creștină, gândire contemporană etc.). Identitatea vizuală creată de Wincero Creative Group aduce împreună subtilitatea teologică a frescelor bucovinene și grafica modernă, confirmând aducerea în contemporaneitate a acestui jurnal teologic, apreciat ca fiind o lampă de veghe academică.

A doua apariție editorială, „Luca Arbure – Portarul Sucevei”, semnată de arhid. Vasile M. Demciuc, consilier eparhial în cadrul Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură și bisericeascăi și lect. univ. dr. la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, a fost adusă în atenția publicului de domnul Gheorghe Onișoru, prof. univ. dr., din cadrul aceleiași instituții de învățământ. Lucrarea surprinde viața și realizările înaltului dregător moldovean, care a avut o contribuție esențială în împlinirea planurilor politice, economice și culturale ale celor trei domni pe care i-a slujit cu credință: Ștefan cel Mare și Sfânt, Bogdan al III-lea și Ștefăniță Vodă.

În încheiere, chiriarhul locului a mulțumit arhiereilor, soborului slujitor, pelerinilor pentru împreuna-rugăciune în această zi deosebit de importantă pentru Suceava și a transmis gândul de recunoștință  către toți cei care s-au implicat în organizarea evenimentelor sau care au participat la sărbătoarea hramului și au contribuit la buna desfășurare a acesteia. Totodată, ierarhul a ținut să mulțumească tuturor celor care nu doar astăzi, ci duminică de duminică,  sărbătoare de sărbătoare, îmbogățesc cu prezența și cumințenia rugăciunii lor slujbele de la Catedrala Arhiepiscopală.

Evenimentul s-a bucurat de prezența unor reprezentanți ai oficialităților centrale și locale, a unui numeros personal clerical și monahal și mai ales a mulțimii impresionante de credincioși și credincioase aduși împreună de râvna față de Dumnezeu și de dragostea purtată prietenului sufletului lor, Sfântul Ioan cel Nou.

Seria manifestărilor prilejuite de sărbătoarea Aducerii moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava va continua astăzi în Cetatea de Scaun a Sfântului Ștefan cel Mare cu Parastasul Voievozilor, slujbă de pomenire a domnilor Moldovei, începând cu ora 17:00.

Duminică, 25 iunie, Taina Sfântului Maslu de obște va încununa hramul Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, slujbă săvârșită de cei doi ierarhi ai eparhiei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, pentru primirea harului vindecării trupești și sufletești, precum și pentru dobândirea iertării păcatelor.

Evenimentul va fi transmis live pe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și a partenerilor media.

Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava s-a născut în jurul anului 1300, în cetatea Trapezunt, aflată în Asia Mică, pe malul Mării Negre. Pentru că nu a dorit să se lepede de dreapta credință, a fost martirizat în anul 1330, în Cetatea Albă. Vestea minunilor pe care Sfântul Ioan cel Nou le-a săvârșit în decursul timpului a străbătut întreaga lume ortodoxă, moaștele sale fiind aduse la Suceava de către domnul Moldovei, Alexandru cel Bun.

Sfântul Ioan cel Nou este sărbătorit prin tradiție și la data de 24 iunie, când este pomenită aducerea sfintelor sale moaște în Cetatea Sucevei. (Daniela Livadaru, Irina Ursachi)

Sursa: arhiepiscopiasucevei.ro

Citește despre: