Suferința aduce foarte multă smerenie

Cuvinte duhovnicești

Suferința aduce foarte multă smerenie

Hristos zice: „Nu! Numai prin suferință puteți scăpa de suferință!”

ăComparând toate religiile lumii, care a fost concepția lor de mântuire? Se constatã cã toți doreau sã scape de suferințã. Hristos zice: „Nu! Numai prin suferințã puteți scãpa de suferințã!”; pentru cã Mântuitorul a fãcut atât de multe fapte mari: dreptate, învãțãturi etc. Sã mãsurãm cu 90 de grade un unghi. Mai mult: a înviat morții și multe altele. Se facem unghiul de 180 de grade. Dar n-a mântuit lumea prin asta.

Misiunea Mântuitorului a fost tocmai asta, sã mântuie lumea prin suferințã. S-a rãstignit pentru noi și atunci unghiul a devenit de 360 de grade, desãvârșit. Adicã, atunci a fost biruit satana. Mântuitorul era pe Cruce și se vãita satana. De aceea Crucea este atât de puternicã împotriva duhurilor rele, pentru cã se zice: „În numele Tatãlui (Care înseamnã toatã înălțimea) și al Fiului (toatã adâncimea) și al Sfântului Duh (toatã lãțimea)”. Adicã se evocã Sfânta Treime. Și s-a constatat cã fuge dracul de Cruce!

Deci, prin suferințã s-a biruit satana. Diferența între dramã și tragedie e cã în dramã eroii biruiesc, în tragedie eroii sunt înfrânți. Noi nu avem tragedii. Avem numai drame. Eroii noștri au biruit, toți! Dovada este cã Mântuitorul, Care este de-a dreapta Tatãlui, a zis: Vi s-a dat toatã puterea, în cer și pe pãmânt. Și a mai zis ceva care ne privește direct: Îndrãzniți! Eu am biruit lumea! Cine a biruit? Satana? Cine a biruit? Cei care au lovit? Cei care L-au rãstignit?

De aceea, suferința aduce foarte multã smerenie. Numai atât: sã se facã pentru marele Adevãr. Pentru Hristos. Cã noi cerem harul lui Dumnezeu. Fãrã harul lui Dumnezeu nu se poate nimic, pentru cã zice Hristos: Fãrã de Mine nu veți putea face nimic.

El e tulpina, noi suntem mlãdițele. Nu pot, nici mlădița, nici mugurii, nici frunzele, fără viță.

Și atunci, din momentul din care nu putem face nimic fãrã puterea lui Dumnezeu, cerem harurile Lui ca să putem face. Dar Dumnezeu nu dã harul ca la un milog. Îți dã ca sã te ridici, sã rupi din tine pentru alții, sã-ți pui viața interioarã la punct, sã gândești frumos, sã știi sã suferi pentru adevãr! Și chiar pentru fratele tãu.

Atunci harurile vin din abundențã. Sã știi sã ceri, dar nu cu o mânã întinsã!

(Ne vorbește Părintele Arsenie, ed. a 2-a, vol. 1, Editura Mănăstirea Sihăstria, 2010, pp. 86-87)

Citește despre: