Sute de credincioși au participat la hramul Bisericii “Sfântul Spiridon”
Biserica din incinta Spitalului Clinic Județean de Urgențe „Sfântul Spiridon“ din Iași și-a cinstit ocrotitorul. Slujba Sfintei Liturghii, în cea de-a treia zi a evenimentelor religios-culturale dedicate hramului, a fost săvârșită de Înalt Preasfințitul Teofan.
Peste 500 de ieșeni l-au cinstit astăzi pe Sfântul Ierarh Spiridon în biserica ce îi poartă numele, de pe Bulevardul Independenței. Încă de la primele ore ale dimineții, credincioșii au participat la slujba Utreniei și s-au închinat icoanei făcătoare de minuni a Sfântului Ierarh Spiridon. După slujba Utreniei, soborul de preoți și diaconi, conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgențe „Sfântul Spiridon“ din Iași și mulțimea de credincioși l-au întâmpinat pe Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei care a oficiat Sfânta Liturghie. Răspunsurile la strană au fost date de Corul “Spiridonia“ al Bisericii “Sfântul Spiridon“ din Iași, dirijat de Alexandra Honciuc.
"Lanțurile care ne zdrobesc libertatea, bucuria și iubirea“
După citirea Sfintei Evanghelii, Înalt Preasfințitul Părinte Teofan a adresat un cuvânt de învățătură. Pornind de la pilda celor poftiți la cină, rânduită a se citi de Biserica Ortodoxă în Duminica a XXVIII-a după Rusalii, Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a făcut referire la trei lucruri “care ne zdrobesc libertatea, bucuria și iubirea“. Acestea sunt "abuzul de putere, definit în Evanghelie prin prezența boilor, abuzul de avere, arătat prin suprafețe imense de pământ, și abuzul de plăcere, arătat prin prezența necuvenită a femeii în viața bărbatului sau a bărbatului în viața femeii, în afara căsniciei. Aceste trei lucruri, trăite în afara legăturii cu Dumnezeu, devin lanțuri care ne zdrobesc libertatea, bucuria și iubirea. Sunt și oameni care răspund afirmativ atunci când Dumnezeu îi cheamă la cină. Ei sunt cei care L-au primit pe Hristos în viața lor și trăiesc taina împărăției cerurilor încă din această lume. Printre cei care au stat în Împărăția lui Dumnezeu încă din această viață este și Sfântul Ierarh Spiridon, făcătorul de minuni. El a împlinit ceea ce Evanghelia de astăzi amintea în prima fericire ("Fericiți cei săraci cu duhul că acelora este împărăția cerurilor"). Sfântul Spiridon a fost un om simplu, de la țară, cu multă curățenie sufletească și cu râvnă față de cele sfinte. A fost chemat să conducă turma lui Hristos, să trăiască și să-L mărturisească pe Fiul lui Dumnezeu“, a explicat IPS Teofan
A venit special să-i muțumească Sfântului Spiridon
La final, pr. Constantin Andrei, protoiereul Protopopiatului Iași 1, a mulțumit Mitropolitului Moldovei și Bucovinei pentru că a slujit Sfânta Liturghie în Biserica Sfântului Ierarh Spiridon, loc de alinare a neputințelor sufletești și trupești a celor care cer ajutorul lui Dumnezeu prin sfinții Săi. “Această biserică este căutată nu numai de cei încercați de boală, ci de toți ieșenii, pentru că duce în ea anii istoriei. Generații de-a rândul, mitropoliți, ierarhi, voievozi, au făcut câte ceva la acest sfânt lăcaș“, a amintit pr. protopop Constantin Andrei.
Părintele paroh Marian Timofte a relatat celor prezenți că sâmbătă seara, la slujba Vecerniei, o credincioasă a mărturisit la ușa sfântului altar faptul că a venit la biserică special pentru Sfântul Spiridon, care a făcut o minune în viața fiului ei. Pr. Marian Timofte a precizat că lăcașul de închinăciune ocrotit de Sfântul Ierarh Spiridon este atât biserică de parohie, cât și capelă pentru spitalul în curtea căruia se află.
Trei zile dedicate hramului
Manifestările dedicate hramului Bisericii “Sfântul Spiridon“ din Iași au început vineri seara prin organizarea Concertului de colinde “Deschide ușa creștine“, ediția a VI-a. Sâmbătă seara a fost oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia de către un sobor de 26 de preoți la finalul căreia pr. prof. dr. Ion Vicovan, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iași și consilier pentru învățământ universitar în cadrul Sectorului Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Iașilor, a rostit un cuvânt de învățătură. (Constantin Ciofu)